Fettuccine-Salmone-Vodka_anoigma
clock icon
25'

Φετουτσίνι με καπνιστό σολομό, κρέμα και βότκα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 500 γρ. φετουτσίνι (fettuccine) ή ταλιατέλες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. καπνιστό σολομό σε μικρά κομμάτια (1-2 εκ.)
  • 1 μεσαίο λεμόνι, τον χυμό και το ξύσμα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 60 ml βότκα
  • αλάτι, πιπέρι

Ο καπνιστός σολομός για να παντρευτεί την ιταλική πάστα έπρεπε αφενός να μεθύσει με βότκα και αφετέρου να κολυμπήσει στην κρέμα για να μεταφέρει την γεύση του πάνω στα ζυμαρικά. Τα τρία συστατικά αυτά, που αποτελούν την βάση για τις περισσότερες εκδοχές της συνταγής, εδώ συμπληρώνονται από λεμόνι που μαζί με την σπιρτάδα της βότκας εξισορροπεί αριστοτεχνικά την καπνιστή γεύση και τη μεστή, λιπώδη αλμύρα του σολομού.

Βράζετε τα φετουτσίνι: Βάζετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα και αφού πάρει βράση προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι. Ρίχνετε τα φετουτσίνι μέσα μετά τον κοχλασμό και αφού ανακατέψετε, τα αφήνετε να βράσουν για 6′ χωρίς καπάκι βέβαια ενώ ασχολείστε με την σάλτσα.

Ετοιμάζετε την σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι (που μετά θα χωρέσει όλα τα φετουτσίνι) λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κομμάτια του σολομού και τον χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύετε για 1-2′ και προσθέτετε την κρέμα και την βότκα. Προσθέτετε πιπέρι (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι μια και ο καπνιστός σολομός είναι επαρκώς αλμυρός) και αφήνετε σε χαμηλή ένταση μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Ανακατεύετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα: Όταν τα φετουτσίνι είναι έτοιμα, τα ρίχνετε στην σάλτσα, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και περίπου 50 ml απ’ το νερό που έβρασαν για να δέσει η σάλτσα ιδανικά και να υγρανθούν σωστά τα φετουτσίνι μέχρι να φτάσουν στο πιάτο.

Κρατείστε οπωσδήποτε ένα φλιτζάνι απ’ το νερό των ζυμαρικών γιατί τα φετουτσίνι, ως πάστα με μεγάλη επιφάνεια, τείνει να στεγνώσει σχετικά γρήγορα και χρειάζεται «αναζωογόνηση».

Σερβίρισμα: Από το τηγάνι, το βάζουμε σε ζεστά, βαθιά πιάτα και εννοείται χωρίς τριμμένο τυρί μια και έχουμε ψαρικό με λεπτές γεύσεις, κάτι που τα τυριά καπελώνουν. Αυτό όμως που ταιριάζει στα φετουτσίνι με σολομό, είναι φρέσκο πιπέρι και μάλιστα σε γενναίες δόσεις!

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζετε τα φετουτσίνι: Βάζετε 4-5 λίτρα νερό να βράσουν σε μεγάλη κατσαρόλα και αφού πάρει βράση προσθέτετε 2 κουτ. σούπας αλάτι. Ρίχνετε τα φετουτσίνι μέσα μετά τον κοχλασμό και αφού ανακατέψετε, τα αφήνετε να βράσουν για 6′ χωρίς καπάκι βέβαια ενώ ασχολείστε με την σάλτσα.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε την σάλτσα: Σε μεγάλο τηγάνι (που μετά θα χωρέσει όλα τα φετουτσίνι) λιώνετε το βούτυρο. Προσθέτετε τα κομμάτια του σολομού και τον χυμό του λεμονιού.

Ανακατεύετε για 1-2′ και προσθέτετε την κρέμα και την βότκα. Προσθέτετε πιπέρι (κατά την γνώμη μου δεν χρειάζεται αλάτι μια και ο καπνιστός σολομός είναι επαρκώς αλμυρός) και αφήνετε σε χαμηλή ένταση μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.

Βήμα 3

Ανακατεύετε τα ζυμαρικά στη σάλτσα: Όταν τα φετουτσίνι είναι έτοιμα, τα ρίχνετε στην σάλτσα, ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και περίπου 50 ml απ’ το νερό που έβρασαν για να δέσει η σάλτσα ιδανικά και να υγρανθούν σωστά τα φετουτσίνι μέχρι να φτάσουν στο πιάτο.

Κρατείστε οπωσδήποτε ένα φλιτζάνι απ’ το νερό των ζυμαρικών γιατί τα φετουτσίνι, ως πάστα με μεγάλη επιφάνεια, τείνει να στεγνώσει σχετικά γρήγορα και χρειάζεται «αναζωογόνηση».

Βήμα 4

Σερβίρισμα: Από το τηγάνι, το βάζουμε σε ζεστά, βαθιά πιάτα και εννοείται χωρίς τριμμένο τυρί μια και έχουμε ψαρικό με λεπτές γεύσεις, κάτι που τα τυριά καπελώνουν. Αυτό όμως που ταιριάζει στα φετουτσίνι με σολομό, είναι φρέσκο πιπέρι και μάλιστα σε γενναίες δόσεις!