Charlie Richards Photography – Olive Magazine
clock icon
40'

Φτιάχνουμε sugo scoglio (ιταλικά ζυμαρικά με θαλασσινά)

Υλικά

  • Μερίδες: 2
  • 160 γρ. ζυμαρικά καβατέλι ή άλλο κοντό ζυμαρικό
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κομμάτι τζίντζερ σε μέγεθος αντίχειρα, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένες νιφάδες τσίλι
  • 8 φρέσκες γαρίδες
  • 100 γρ. ντοματάκια, κομμένα στη μέση
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ½ κύβο λαχανικών
  • 16 μύδια
  • 2 καλαμάρια, κομμένα σε ροδέλες
  • 10 γρ. βούτυρο
  • 1/2 λεμόνι, χυμό
  • 3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό

Ετοιμάζουμε ένα γρήγορο και εύκολο πιάτο γεμάτο καλοκαιρινά αρώματα, με ιταλικά ζυμαρικά, γαρίδες, μύδια και καλαμάρια.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al
dente. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με άφθονο κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το
σκόρδο και το τζίντζερ για 2΄. Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι και τις γαρίδες και σοτάρουμε για άλλο 1΄. Έπειτα προσθέτουμε τα ντοματάκια και
αλατοπιπερώνουμε καλά.

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και τα μύδια και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Μόλις ανοίξουν τα μύδια (πετάμε όσα δεν
ανοίγουν), προσθέτουμε τα καλαμάρια στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για ακόμα 1΄. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Τελειώνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με
μαϊντανό. Σερβίρουμε σε μεγάλα βαθιά πιάτα.

Φωτογραφία: James Lee, Styling: Faye Wears, Food Styling: Tamara Vos

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό μαγειρεύουμε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al
dente. Σουρώνουμε και κρυώνουμε με άφθονο κρύο νερό. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και τσιγαρίζουμε το
σκόρδο και το τζίντζερ για 2΄. Προσθέτουμε τις νιφάδες τσίλι και τις γαρίδες και σοτάρουμε για άλλο 1΄. Έπειτα προσθέτουμε τα ντοματάκια και
αλατοπιπερώνουμε καλά.

Βήμα 2

Σβήνουμε με το λευκό κρασί, προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών και τα μύδια και σιγοβράζουμε για 2 λεπτά. Μόλις ανοίξουν τα μύδια (πετάμε όσα δεν
ανοίγουν), προσθέτουμε τα καλαμάρια στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για ακόμα 1΄. Ρίχνουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι μαζί με το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Τελειώνουμε με το χυμό λεμονιού και πασπαλίζουμε με
μαϊντανό. Σερβίρουμε σε μεγάλα βαθιά πιάτα.

Φωτογραφία: James Lee, Styling: Faye Wears, Food Styling: Tamara Vos