leche 1 new
clock icon
1:30'

Γαλατένιο κέικ με σάλτσα από raspberry

Υλικά

    Για το γαλατένιο κέικ:

  • 420 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 90 ml γάλα πλήρες μακράς διαρκείας
  • 155 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 5 γρ. μπέικιν πάουντερ
  • Για τη σάλτσα των 3 leches:

  • 300 ml γάλα εβαπορέ
  • 350 ml ζαχαρούχο γάλα
  • 120 ml κρέμα γάλακτος 35%
  • Για τη σάλτσα raspberries:]  

  • 500 γρ κατεψυγμένα rasberries  
  • Στη μύτη του κουταλιού σκόνη βανίλιας
  • 50 ml νερό

Το επιδόρπιο που συναντάμε σε πολλές χώρες-φυσικά και στο Μεξικό – σε μία διαφορετική εκδοχή που μας ξυπνά μνήμες από την παιδική μας ηλικία. Γαλατένιο κέικ, λοιπόν, με σάλτσα από raspberry.

Για το κέικ: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο βαθύ ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους τους οποίους χτυπάμε με τα 3/4 της ζάχαρης μέχρι να αποκτήσουμε μια κρέμα, στην συνέχεια χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα.

Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το baking powder και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη και φτιάχνουμε μια μαρέγκα την οποία και προσθέτουμε στην κρέμα μας σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ελαφρές κυκλικές κινήσεις με μαρίζ. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και κόβουμε με οδοντωτό μαχαίρι σε μπάρες 5 εκ *12 εκ και διατηρούμε σφραγισμένο σε δοχείο με layers λαδόκολλας ανά στρώση.

Για τη σάλτσα των 3 leches ανακατεύουμε και διατηρούμε στο ψυγείο σε μπουκάλι.

Για τη σάλτσα raspberries χτυπάμε σε μπλέντερ τα υλικά και διατηρούμε σε μεταλλικό σκεύος ή squeeze μπουκάλι.

Σερβίρουμε την μπάρα του κέικ αφού την έχουμε «μουσκέψει» με την σάλτσα από τα γάλατα. Στην συνέχεια «ραντίζουμε» με κουτάλι την σάλτσα από τα raspberries.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος

Διαδικασία

Βήμα 1

Για το κέικ: Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα τετράγωνο βαθύ ταψί. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους τους οποίους χτυπάμε με τα 3/4 της ζάχαρης μέχρι να αποκτήσουμε μια κρέμα, στην συνέχεια χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε το γάλα.

Βήμα 2

Σε βαθύ σκεύος ανακατεύουμε το αλεύρι, την υπόλοιπη ζάχαρη και το baking powder και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. Σε άλλο σκεύος χτυπάμε τα ασπράδια και την υπόλοιπη ζάχαρη και φτιάχνουμε μια μαρέγκα την οποία και προσθέτουμε στην κρέμα μας σιγά σιγά ανακατεύοντας ταυτόχρονα με ελαφρές κυκλικές κινήσεις με μαρίζ. Απλώνουμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Αφού κρυώσει ξεφορμάρουμε και κόβουμε με οδοντωτό μαχαίρι σε μπάρες 5 εκ *12 εκ και διατηρούμε σφραγισμένο σε δοχείο με layers λαδόκολλας ανά στρώση.

Βήμα 3

Για τη σάλτσα των 3 leches ανακατεύουμε και διατηρούμε στο ψυγείο σε μπουκάλι.

Βήμα 4

Για τη σάλτσα raspberries χτυπάμε σε μπλέντερ τα υλικά και διατηρούμε σε μεταλλικό σκεύος ή squeeze μπουκάλι.

Βήμα 5

Σερβίρουμε την μπάρα του κέικ αφού την έχουμε «μουσκέψει» με την σάλτσα από τα γάλατα. Στην συνέχεια «ραντίζουμε» με κουτάλι την σάλτσα από τα raspberries.

Φωτογραφία: Διογένης Παπαδόπουλος