galatopita_JIOTIS_2024
clock icon
2:0'

Γαλατόπιτα από την Κρήτη με χειροποίητο φύλλο

Υλικά

    Για 1 ταψί 24-26 εκ.

    Για το φύλλο

  • 300 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ + λίγο επιπλέον
  • 90 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 100 ml φυσικό χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 150 ml νερό
  • Για την κρέμα

  • 3 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 170 γρ. ζάχαρη
  • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο πορτοκάλι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • Για το άλειμμα και το σερβίρισμα

  • 1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο, για το άλειμμα
  • ζάχαρη κρυσταλλική
  • κανέλα σκόνη

Μια παραδοσιακή γαλατόπιτα είναι το γλυκό που ταιριάζει στο τραπέζι της Λαμπρής. Με τα προϊόντα ΓΙΩΤΗΣ θα πετύχουμε το χειροποίητο φύλλο που θέλουμε χωρίς κόπο.

Κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας διακρώς μέχρι να αραιώσει ο χυλός και να γίνει λείος, χωρίς σβόλους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα.

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Φύλλο: Βάζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε τον χυμό σε ένα φλιτζάνι, κρατάμε το φλιτζάνι πάνω από το μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει ο χυμός και τον αδειάζουμε στο αλεύρι.

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας σταδιακά το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) μέχρι να πάρουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένο πάγκο και το ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 32-34 εκ. με τη βοήθεια ενός αλευρωμένου πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας το φύλλο να εξέχει από τα πλαϊνά του σκεύους. Το αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο. Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη την κρέμα να αφρατέψει και την αδειάζουμε στο ταψί. Αλείφουμε την κρέμα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, ώστε να μισοκαλύψουν την κρέμα. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέμα: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα αυγά, τη ζάχαρη και το σιμιγδάλι και τα χτυπάμε με ένα αυγοδάρτη μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας διακρώς μέχρι να αραιώσει ο χυλός και να γίνει λείος, χωρίς σβόλους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει και να δημιουργηθεί μια σφιχτή κρέμα.

Βήμα 2

Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά. Καλύπτουμε την κρέμα με μεμβράνη που θα εφάπτεται στην επιφάνειά της και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Βήμα 3

Φύλλο: Βάζουμε το Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις ΓΙΩΤΗΣ σε ένα μπολ, κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε 2 κουτ. σούπας από το λιωμένο βούτυρο. Βάζουμε τον χυμό σε ένα φλιτζάνι, κρατάμε το φλιτζάνι πάνω από το μπολ με το αλεύρι και ρίχνουμε τη σόδα. Ανακατεύουμε μέχρι να αφρίσει ο χυμός και τον αδειάζουμε στο αλεύρι.

Βήμα 4

Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τα χέρια προσθέτοντας σταδιακά το νερό (μπορεί να μη χρειαστεί όλο) μέχρι να πάρουμε μια απαλή και ελαστική ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε καλά το ταψί. Βάζουμε το πρώτο κομμάτι ζύμης σε αλευρωμένο πάγκο και το ανοίγουμε σε φύλλο διαμέτρου 32-34 εκ. με τη βοήθεια ενός αλευρωμένου πλάστη. Μεταφέρουμε το φύλλο στο βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας το φύλλο να εξέχει από τα πλαϊνά του σκεύους. Το αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και λίγη κανέλα.

Βήμα 6

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και με το δεύτερο φύλλο. Χτυπάμε με τον αυγοδάρτη την κρέμα να αφρατέψει και την αδειάζουμε στο ταψί. Αλείφουμε την κρέμα με το χτυπημένο αυγό, πασπαλίζουμε με κανέλα και ζάχαρη και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα, ώστε να μισοκαλύψουν την κρέμα. Ψήνουμε τη γαλατόπιτα για 45-50 λεπτά μέχρι να ροδίσει ωραία το φύλλο.