Galopoula
clock icon
4:0'

Γαλοπούλα με κιμά και κάστανα

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα ολόκληρη (3,5-4 κιλά)
  • 1 κιλό πατατούλες μικρές, ξεφλουδισμένες και πασπαλισμένες με αλάτι και πιπέρι
  • χυμό λεμονιού
  • Μαρινάδα για το ψήσιμο της γαλοπούλας

  • χυμό 1 πορτοκαλιού
  • χυμό 1 λεμονιού
  • 1/3 φλιτζανιού μπράντι
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • Για τη γέμιση

  • 800γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
  • 300γρ. κάστανα βρασμένα, ξεφλουδισμένα και κομμένα
  • 8 δαμάσκηνα αποξηραμένα (χωρίς κουκούτσι), κομμένα
  • ½ φλιτζάνι σταφίδες
  • ½ φλιτζάνι κουκουνάρια
  • 1/3 φλιτζανιού ρύζι
  • 2 ξινόμηλα ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια
  • ½ φλιτζάνι μπράντι
  • χυμός 2 λεμονιών
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Μια παλιά οικογενειακή συνταγή για γεμιστή γαλοπούλα από τη θεία Σίτσα Κοφινά, που αξίζει να δοκιμάσετε και να σερβίρετε στους καλεσμένους σας τις γιορτές. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Αντικολλητικό Ταψί Paderno 32cm

Αντικολλητικό Τηγάνι Fissler Levital+ Comfort

Κουτάλα μπαμπού Maxwell & Williams 33cm

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, μέσα κι έξω, την τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί και την περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το μπράντι και προσθέτετε μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.

Προσθέτετε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι και τα ξινόμηλα. Τα ανακατεύετε προσεκτικά και σβήνετε τη φωτιά.

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα. Τυλίγετε τη γέμιση που περίσσεψε σε λαδόκολλα και την τοποθετείτε σε μια άκρη του ταψιού.

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας για το ψήσιμο και αλείφετε τη γαλοπούλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί και την ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε τις πατατούλες γύρω από τη γαλοπούλα.

Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1½ ώρα ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μπορούν να ψηθούν οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε τη γαλοπούλα με τη μαρινάδα.

Αφήνετε τη γαλοπούλα για μισή ώρα σκεπασμένη να «σταθεί» και τη σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα, γαρνιρισμένη με τις πατατούλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Πλένετε καλά τη γαλοπούλα, μέσα κι έξω, την τοποθετείτε σε μεγάλο ταψί και την περιχύνετε με το χυμό λεμονιού. Την πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι εσωτερικά και εξωτερικά.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σοτάρετε το κρεμμύδι σε αντικολλητικό τηγάνι και προσθέτετε τον κιμά. Τον ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα για να μη σβολιάσει και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει. Σβήνετε με το μπράντι και προσθέτετε μπαχάρι, αλάτι, πιπέρι και μισό φλιτζάνι νερό. Το σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς.

Βήμα 3

Προσθέτετε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τις σταφίδες, τα κουκουνάρια, το ρύζι και τα ξινόμηλα. Τα ανακατεύετε προσεκτικά και σβήνετε τη φωτιά.

Βήμα 4

Γεμίζετε τη γαλοπούλα και ράβετε το άνοιγμα. Τυλίγετε τη γέμιση που περίσσεψε σε λαδόκολλα και την τοποθετείτε σε μια άκρη του ταψιού.

Βήμα 5

Αναμιγνύετε όλα τα υλικά της μαρινάδας για το ψήσιμο και αλείφετε τη γαλοπούλα. Προσθέτετε ένα φλιτζάνι νερό στο ταψί και την ψήνετε στο φούρνο για 1½ ώρα.

Βήμα 6

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε τις πατατούλες γύρω από τη γαλοπούλα.

Βήμα 7

Συνεχίζετε το ψήσιμο για 1½ ώρα ακόμη. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό στο ταψί για να μπορούν να ψηθούν οι πατάτες. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος αλείφετε τη γαλοπούλα με τη μαρινάδα.

Βήμα 8

Αφήνετε τη γαλοπούλα για μισή ώρα σκεπασμένη να «σταθεί» και τη σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα, γαρνιρισμένη με τις πατατούλες.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb