gemista sto tsikali_anoigma
clock icon
2:0'

Γεµιστά στο τσικάλι

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τα λαχανικά

  • 3 ντοµάτες
  • 2 πατάτες
  • 3 µεγάλα κολοκύθια
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 20 κολοκυθανθούς, καθαρισµένους
  • 150 γρ. αµπελόφυλλα από βαζάκι
  • Για τη γέμιση

  • 400 γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 µεγάλα κρεµµύδια ξερά, τριµµένα
  • ½ µατσάκι µαϊντανό, ψιλοκοµµένο
  • ½ µατσάκι δυόσµο, ψιλοκοµµένο
  • 200 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • χυµό από 2 λεµόνια
  • ½ κουτ. γλυκού κύµινο
  • αλάτι, µαύρο πιπέρι

Γεμίζουμε ντομάτες, κολοκυθάκια και αμπελόφυλλα με ρύζι και γέμιση λαχανικών και έχουμε στο τραπέζι μας ένα άκρως καλοκαιρινό και νόστιμο πιάτο.

Λαχανικά: Με κοφτερό µαχαίρι κόβουµε οριζόντια ένα καπάκι και αδειάζουµε το εσωτερικό τους. Κρατάµε τη σάρκα τους για τη γέµιση.

Γέμιση: Σε ένα µπολ βάζουµε το ρύζι, τα κρεµµύδια, τα μυρωδικά και τη σάρκα από τα λαχανικά που έχουµε κρατήσει καθώς και τα σπόρια από την πιπεριά. Ρίχνουµε τα 50 ml από το ελαιόλαδο, τον χυµό του 1 λεµονιού, το κύµινο, αλάτι και πιπέρι.

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε βαριά µεταλλική βάση στρώνουµε κάτω µερικά αµπελόφυλλα. Γεµίζουµε τα λαχανικά µε τη γέµιση µέχρι τα 3/4 και τυλίγουµε και ντολµαδάκια µε την ίδια γέµιση, κρατώντας στην άκρη µερικά αµπελόφυλλα.

Τοποθετούµε κυκλικά στην κατσαρόλα µια στρώση µε ντολµαδάκια και πάνω τα λαχανικά. Στρώνουµε από πάνω µε ντολµαδάκια και ανθούς. Αλατίζουµε, περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυµό λεµονιού και ένα φλιτζάνι νερό.

Καλύπτουµε µε τα αµπελόφυλλα που κρατήσαµε και σιγοβράζουµε για 1 ώρα. Κατεβάζουµε από τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό στην άκρη για 15΄ να µελώσει.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Κατερίνα Λυκουρέση, Elena Jeffrey - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: STUDIO LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Λαχανικά: Με κοφτερό µαχαίρι κόβουµε οριζόντια ένα καπάκι και αδειάζουµε το εσωτερικό τους. Κρατάµε τη σάρκα τους για τη γέµιση.

Βήμα 2

Γέμιση: Σε ένα µπολ βάζουµε το ρύζι, τα κρεµµύδια, τα μυρωδικά και τη σάρκα από τα λαχανικά που έχουµε κρατήσει καθώς και τα σπόρια από την πιπεριά. Ρίχνουµε τα 50 ml από το ελαιόλαδο, τον χυµό του 1 λεµονιού, το κύµινο, αλάτι και πιπέρι.

Βήμα 3

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε βαριά µεταλλική βάση στρώνουµε κάτω µερικά αµπελόφυλλα. Γεµίζουµε τα λαχανικά µε τη γέµιση µέχρι τα 3/4 και τυλίγουµε και ντολµαδάκια µε την ίδια γέµιση, κρατώντας στην άκρη µερικά αµπελόφυλλα.

Βήμα 4

Τοποθετούµε κυκλικά στην κατσαρόλα µια στρώση µε ντολµαδάκια και πάνω τα λαχανικά. Στρώνουµε από πάνω µε ντολµαδάκια και ανθούς. Αλατίζουµε, περιχύνουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τον χυµό λεµονιού και ένα φλιτζάνι νερό.

Βήμα 5

Καλύπτουµε µε τα αµπελόφυλλα που κρατήσαµε και σιγοβράζουµε για 1 ώρα. Κατεβάζουµε από τη φωτιά και αφήνουµε το φαγητό στην άκρη για 15΄ να µελώσει.

Styling: Τζαννής Σιφναίος, Κατερίνα Λυκουρέση, Elena Jeffrey - Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Γιάννης Μπουροδήμος - Φωτογραφία: STUDIO LM