ANOIGMA-spanaki-me-rolakia-kotopoulou

clock icon
1:20'

Γεμιστά ρολά κοτόπουλου σε βάση από σπανάκι

Υλικά

  • 6 μισά φιλέτα στήθος κοτόπουλου, ανοιγμένα από το χασάπη για γέμισμα
  • ½ φλιτζάνι κρασί
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Για τη γέμιση

  • 250γρ. συκωτάκια κοτόπουλου (χωρίς την καρδιά)
  • 2 κουτ. σούπας Κρεμμύδι Ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 2 κουτ. γλυκού Σκόρδο Ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • ½ κουτ. γλυκού κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού κύμινο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 2 κουτ. σούπας Μαϊντανό Ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 1 φλιτζάνι πλιγούρι
  • 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ζεστό
  • 1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ½ φλιτζάνι κρασί λευκό
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για τη βάση

  • 500γρ. Σπανάκι σε Φύλλα ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 300γρ. κατίκι Δομοκού
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού Άνηθο Ψιλοκομμένο ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
  • 80γρ. βούτυρο
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το σπανάκι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α που συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής όρασης, καθώς και βιταμίνη Κ που κάνει καλό στα οστά και μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων.

Ανοίγετε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.
Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βουτάτε τα συκωτάκια σε νερό που βράζει και, μόλις αλλάξουν χρώμα, τα στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα ψιλοκόβετε.
Σοτάρετε το Κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το Σκόρδο, τα συκωτάκια, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά και τα σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το πλιγούρι και το Μαϊντανό. Σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον και προσθέτετε το ζεστό ζωμό κοτόπουλου.
Αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τοποθετείτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω από την κατσαρόλα και τη σκεπάζετε με το καπάκι. Αφήνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και μοιράζετε τη γέμιση σε έξι μερίδες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα ένα τα φιλέτα και τοποθετείτε μία μερίδα από τη γέμιση στο κέντρο. Τυλίγετε τα φιλέτα και τα δένετε με σπάγγο κουζίνας έτσι ώστε να μη βγει η γέμιση.
Τοποθετείτε τα γεμισμένα φιλέτα σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνετε με ένα φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με το κρασί. Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα αλλά να μη στεγνώσουν. Κατά διαστήματα τα περιχύνετε με το ζωμό του ταψιού. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Φωτογραφία Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Ανοίγετε τα φιλέτα του κοτόπουλου, τα αλατοπιπερώνετε καλά και τα αφήνετε στην άκρη.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Βουτάτε τα συκωτάκια σε νερό που βράζει και, μόλις αλλάξουν χρώμα, τα στραγγίζετε. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και τα ψιλοκόβετε.

Βήμα 3

Σοτάρετε το Κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μέχρι να μαραθεί και προσθέτετε το Σκόρδο, τα συκωτάκια, το κύμινο, τον κόλιανδρο, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Σοτάρετε για άλλα 3 λεπτά και τα σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί, προσθέτετε το πλιγούρι και το Μαϊντανό. Σοτάρετε για 1 λεπτό επιπλέον και προσθέτετε το ζεστό ζωμό κοτόπουλου.

Βήμα 4

Αφήνετε να σιγοβράσει για 3 λεπτά και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Τοποθετείτε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας πάνω από την κατσαρόλα και τη σκεπάζετε με το καπάκι. Αφήνετε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και μοιράζετε τη γέμιση σε έξι μερίδες.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Παίρνετε ένα ένα τα φιλέτα και τοποθετείτε μία μερίδα από τη γέμιση στο κέντρο. Τυλίγετε τα φιλέτα και τα δένετε με σπάγγο κουζίνας έτσι ώστε να μη βγει η γέμιση.

Βήμα 6

Τοποθετείτε τα γεμισμένα φιλέτα σε λαδωμένο ταψί και τα περιχύνετε με ένα φλιτζάνι νερό ανακατεμένο με το κρασί. Τα σκεπάζετε και τα ψήνετε στο φούρνο για 40-45 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα αλλά να μη στεγνώσουν. Κατά διαστήματα τα περιχύνετε με το ζωμό του ταψιού. Αν χρειαστεί, προσθέτετε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Φωτογραφία Βαγγέλης Πατεράκης - Food styling Αντωνία Κατή