gida_trachanas
clock icon
1:45'

Γίδα βραστή με τραχανά

Υλικά

  • Μερίδες: 5
  • 1 κιλό γίδα κομμένη σε χοντρά κομμάτια απ’ όποιο μέρος του ζώου θέλετε
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 καρότα μεσαία κομμένα σε κύβους
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι
  • 100 γρ. τραχανά (γλυκό ή ξινό)
  • 1 λεμόνι, τον χυμό
  • φέτα και ξύσμα λεμόνι για το σερβίρισμα

Η Ερασμία Μπαλάσκα μας δίνει τη δική της εκδοχή για ένα παραδοσιακό αγαπημένο ρουστίκ πιάτο όπως είναι η γίδα βραστή με τραχανά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κρέατος, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε για 10΄. Έπειτα χύνουμε το νερό και πλένουμε καλά το κρέας για να φύγουν οι ακαθαρσίες.

Βάζουμε το κρέας σε χύτρα ταχύτητας, καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και τη βαλβίδα και από την ώρα που θα σφυρίξει, μετράμε 1 ώρα.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις η χύτρα σταματήσει να σφυρίζει, ανοίγουμε το καπάκι, τσεκάρουμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει και το αφαιρούμε από τον ζωμό.

Ζυγίζουμε τον ζωμό να είναι περίπου 700-800 ml και προσθέτουμε τον τραχανά. (Αν περισσέψει ζωμός τον κρατάμε στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά.)

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει. Δίνουμε γεύση με χυμό από φρέσκο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, ξύσμα από λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης  - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα κομμάτια κρέατος, τα καλύπτουμε με νερό και τα βράζουμε για 10΄. Έπειτα χύνουμε το νερό και πλένουμε καλά το κρέας για να φύγουν οι ακαθαρσίες.

Βήμα 2

Βάζουμε το κρέας σε χύτρα ταχύτητας, καλύπτουμε με νερό και προσθέτουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας και τη βαλβίδα και από την ώρα που θα σφυρίξει, μετράμε 1 ώρα.

Βήμα 3

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και μόλις η χύτρα σταματήσει να σφυρίζει, ανοίγουμε το καπάκι, τσεκάρουμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει και το αφαιρούμε από τον ζωμό.

Βήμα 4

Ζυγίζουμε τον ζωμό να είναι περίπου 700-800 ml και προσθέτουμε τον τραχανά. (Αν περισσέψει ζωμός τον κρατάμε στην κατάψυξη για να τον χρησιμοποιήσουμε κάποια άλλη φορά.)

Βήμα 5

Μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς και να χυλώσει. Δίνουμε γεύση με χυμό από φρέσκο λεμόνι, αλάτι και πιπέρι αν χρειάζεται.

Βήμα 6

Σερβίρουμε με τριμμένη φέτα, ξύσμα από λεμόνι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης  - Φωτογραφία: Studio M