xoirino verikoka- anoigma
clock icon
1:30'

Γιορτινό χοιρινό με εσπεριδοειδή και βερίκοκα

Υλικά

  • 1.500 γρ. μπούτι χοιρινό, ολόκληρο κομμάτι, χωρίς κόκαλο
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 100 ml ημίγλυκο κρασί
  • 250 ml χυμό από εσπεριδοειδή (πορτοκάλι, μανταρίνι, μοσχολέμονο κ.τ.λ.)
  • 3/4 κουτ. γλυκού μουστάρδα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι αποξηραμένο
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού σπόρους κόλιανδρου
  • 25 αποξηραμένα βερίκοκα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σπασμένες
  • 300 ml ζεστό ζωμό κρέατος
  • πιπέρι, φρεσκοτριμμένο αλάτι
  • Θυμάρι ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα

Ένα κλασικό πιάτο για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς. Το χοιρινό ταιριάζει υπέροχα με τα βερίκοκα ενώ τα εσπεριδοειδή ισορροπούν τις οξύτητες στο πιάτο.

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το μπούτι πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το μπούτι για όσο χρειαστεί, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.

Υπολογίζουμε 15΄προτού αποσύρουμε το μπούτι από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα βερίκοκα, ελέγχουμε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά το φαγητό, προσθέτουμε το βούτυρο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθεί στη σάλτσα. Κόβουμε το μπούτι σε φέτες και σερβίρουμε με το συνοδευτικό της επιλογής μας, βερίκοκα, σάλτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε τα 50 ml από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το μπούτι πολύ καλά απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί, τον χυμό, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τα μπαχαρικά, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε το μπούτι για όσο χρειαστεί, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό.

Βήμα 2

Υπολογίζουμε 15΄προτού αποσύρουμε το μπούτι από τη φωτιά και τότε προσθέτουμε τα βερίκοκα, ελέγχουμε τη σάλτσα και, αν χρειάζεται, προσθέτουμε επιπλέον υγρά. Αποσύρουμε από τη φωτιά το φαγητό, προσθέτουμε το βούτυρο και κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να αναμειχθεί στη σάλτσα. Κόβουμε το μπούτι σε φέτες και σερβίρουμε με το συνοδευτικό της επιλογής μας, βερίκοκα, σάλτσα και ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη