Portuguese Donuts Sonhos_anoigma
clock icon
60'

Γιορτινοί λουκουμάδες με ζάχαρη και κανέλα

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • Για τους λουκουμάδες

  • 240 ml νερό
  • 40 γρ. βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 135 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 μεγάλα αυγά
  • Για το τηγάνισμα

  • ελαφρύ ελαιόλαδο
  • Για την επικάλυψη

  • ζάχαρη
  • 1 λοβό βανίλια, κομμένο στη μέση
  • κανέλα

Τα «γλυκά όνειρα» της γιορτινής κουζίνας των Πορτογάλων είναι ένα τυπικό γλυκό, που πάντα σερβίρεται στις γιορτές. Μπορεί να θυμίζουν λουκουμάδες, αλλά ουσιαστικά είναι μια ζύμη για σου, που θυμίζει ντόνατ, αλλά σε κάθε μπουκιά αναθεωρείς!

Επικάλυψη: Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βάζο με καπάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τον λοβό βανίλιας.

Λουκουμάδες: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε μια μπάλα ζύμης οπότε και αποσύρουμε.
Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τη ζύμη και τη ζυμώνουμε για 2΄. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, μέχρι να αφομοιωθεί εντελώς στη ζύμη και συνεχίζουμε με το επόμενο. Σταματάμε το ζύμωμα όταν η ζύμη είναι ελαστική και γυαλιστερή. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές ζύμης τηγανίζοντας τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Μεταφέρουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αρωματισμένη ζάχαρη και την κανέλα, ρίχνουμε σε δόσεις τους λουκουμάδες και τους επικαλύπτουμε. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σκέτους ή με παγωτό και με ένα ποτήρι Porto.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Επικάλυψη: Από το προηγούμενο βράδυ σε ένα βάζο με καπάκι ανακατεύουμε τη ζάχαρη και τον λοβό βανίλιας.

Βήμα 2

Λουκουμάδες: Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτουμε βροχηδόν το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινο κουτάλι. Σε λίγα λεπτά θα έχουμε μια μπάλα ζύμης οπότε και αποσύρουμε.
Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ τη ζύμη και τη ζυμώνουμε για 2΄. Κατόπιν προσθέτουμε τα αυγά, ένα κάθε φορά, μέχρι να αφομοιωθεί εντελώς στη ζύμη και συνεχίζουμε με το επόμενο. Σταματάμε το ζύμωμα όταν η ζύμη είναι ελαστική και γυαλιστερή. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.

Βήμα 3

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και ρίχνουμε κουταλιές ζύμης τηγανίζοντας τους λουκουμάδες μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Μεταφέρουμε σε πιάτο που έχουμε στρώσει απορροφητικό χαρτί.

Βήμα 4

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την αρωματισμένη ζάχαρη και την κανέλα, ρίχνουμε σε δόσεις τους λουκουμάδες και τους επικαλύπτουμε. Σερβίρουμε τους λουκουμάδες σκέτους ή με παγωτό και με ένα ποτήρι Porto.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη