Gazpacho_anoigma
clock icon
30'

Γκασπάτσο, η διάσημη ανδαλουσιανή κρύα σούπα

Υλικά

    Μερίδες: 6-8

  • 1 κιλό ντομάτες πομοντόρια ώριμες και νόστιμες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 3 μικρά αγγούρια ή ένα μεγάλο χοντροκομμένα με τη φλούδα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, χοντροκομμένη
  • 1 πιπεριά κέρατο, χοντροκομμένη
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 80 ml λευκό ξύδι από sherry ή βαλσάμικο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 5 αποξηραμένα τοματίνια, κομμένα σε κομμάτια
  • αλάτι, πιπέρι
  • Για το γαρνίρισμα

  • μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού
  • κρουτόν
  • πρέζες από ε.π. ελαιόλαδο

Το Γκασπάτσο είναι ίσως η πιο διάσημη κρύα σούπα στο κόσμο και προέρχεται απ’ την Ανδαλουσιανή κουζίνα, όπου τα καλοκαίρια είναι τόσο ζεστά όσο και τα δικά μας.

Αυτός είναι κι ένας λόγος που ταιριάζει απόλυτα στη χώρα μας ως καλοκαιρινή συνταγή. O άλλος είναι ότι τα βασικά υλικά της είναι τόσο οικεία σε μας, που όλα περιέχονται στην κλασσική μας ελληνική σαλάτα.

Κόβετε τα υλικά: Χοντροκόβετε τομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριές και αποξηραμένα τοματίνια και πολτοποιείτε το σκόρδο. Τα βάζετε όλα σε μεγάλο μπολ και τ’ ανακατεύετε.

Περνάτε τα υλικά απ’ το μίξερ: Βάζετε τα υλικά στο μίξερ. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα βάζετε σε δυο δόσεις. Σε κάθε δόση προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατοπίπερο και τα περνάτε στην υψηλή ταχύτητα για τουλάχιστον 1 λεπτό.

Στο τέλος προσθέτετε από 3-4 παγάκια σε κάθε μια απ’ τις δυο δόσεις του μίξερ και τα πολτοποιείτε για να αραιώσει και να κρυώσει τη σούπα για κατανάλωση στο επόμενο διάστημα. Ανακατεύετε τις δυο δόσεις μαζί, ελέγχετε στη γεύση και διορθώνετε αν χρειαστεί και βάζετε σε δοχείο στο ψυγείο.

Σερβίρισμα: Παγωμένη σε μπολ ή σε σφηνάκι, μπορείτε να τη σερβίρετε και με παγάκια ή απλά με κρουτόν και μια πρέζα ελαιόλαδο και φυλλαράκια βασιλικού, που της πάει πολύ.

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβετε τα υλικά: Χοντροκόβετε τομάτες, κρεμμύδι, αγγούρι, πιπεριές και αποξηραμένα τοματίνια και πολτοποιείτε το σκόρδο. Τα βάζετε όλα σε μεγάλο μπολ και τ’ ανακατεύετε.

Βήμα 2

Περνάτε τα υλικά απ’ το μίξερ: Βάζετε τα υλικά στο μίξερ. Αν δεν χωράνε όλα μαζί, τα βάζετε σε δυο δόσεις. Σε κάθε δόση προσθέτετε το ελαιόλαδο, το ξύδι και αλατοπίπερο και τα περνάτε στην υψηλή ταχύτητα για τουλάχιστον 1 λεπτό.

Στο τέλος προσθέτετε από 3-4 παγάκια σε κάθε μια απ’ τις δυο δόσεις του μίξερ και τα πολτοποιείτε για να αραιώσει και να κρυώσει τη σούπα για κατανάλωση στο επόμενο διάστημα. Ανακατεύετε τις δυο δόσεις μαζί, ελέγχετε στη γεύση και διορθώνετε αν χρειαστεί και βάζετε σε δοχείο στο ψυγείο.

Βήμα 3

Σερβίρισμα: Παγωμένη σε μπολ ή σε σφηνάκι, μπορείτε να τη σερβίρετε και με παγάκια ή απλά με κρουτόν και μια πρέζα ελαιόλαδο και φυλλαράκια βασιλικού, που της πάει πολύ.