gavopsara_anoigma
clock icon
60'

Γκαβόψαρα Πάρου με κρέμα γιαουρτιού αρωματισμένη με πορτοκάλι

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 1 κιλό μελιτζάνες φλάσκες
  • 200 γρ. αλεύρι χωριάτικο
  • 300 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα
  • Για την κρέμα γιαουρτιού

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, πλήρες
  • 1 πορτοκάλι, το ξύσμα
  • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό
  • 1 κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για το σερβίρισμα

  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • αλάτι

Σε αυτή τη συνταγή φτιάχνουμε ψητές μελιτζάνες με ντιπ γιαουρτιού και έχουμε έτοιμο ένα νόστιμο συνοδευτικό, ιδανικό για το καλοκαιρινό τραπέζι.

Ψήνουμε τις μελιτζάνες ιδανικά στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πατιούνται με το δάχτυλο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο και έπειτα τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους 0,5 εκ. και τις βάζουμε στο αλεύρι. Τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 5′.

Κρέμα γιαουρτιού: Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τινάζουμε τις μελιτζάνες να φύγει το πολύ αλεύρι. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις γίνουν τραγανές, τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα, αλατίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ψήνουμε τις μελιτζάνες ιδανικά στο γκριλ μέχρι να μαλακώσουν και να πατιούνται με το δάχτυλο. Τις αφήνουμε να κρυώσουν στο ψυγείο και έπειτα τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε σε λωρίδες πάχους 0,5 εκ. και τις βάζουμε στο αλεύρι. Τις ανακατεύουμε και τις αφήνουμε για 5′.

Βήμα 2

Κρέμα γιαουρτιού: Βάζουμε τα υλικά σε ένα μπολ, ανακατεύουμε και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα. Ζεσταίνουμε το ηλιέλαιο και τινάζουμε τις μελιτζάνες να φύγει το πολύ αλεύρι. Τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά.

Μόλις γίνουν τραγανές, τις μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Πασπαλίζουμε με την καπνιστή πάπρικα, αλατίζουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM