glykoxino kokkino laxano_anoigmna
clock icon
1:30'

Γλυκόξινο κόκκινο λάχανο

Υλικά

    Μερίδες: 8

  • 1 μεσαίο κόκκινο λάχανο ψιλοκομμένο (ιδανικά σε «μαντολίνο»)
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • ¼ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • 1 μήλο καθαρισμένο και περασμένο στον τρίφτη
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας ζελέ φραγκοστάφυλου (redcurrant jelly) αν δεν βρείτε, μπορείτε να βάλετε μαρμελάδα από φρούτα του δάσους ή μέλι
  • 100 ml νερό
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Το γλυκόξινο κόκκινο λάχανο είναι μια εύκολη συνταγή για συνοδευτικό, με εντυπωσιακά νόστιμο αποτέλεσμα, ιδανικό για να συνοδέψει συνταγές με ψητά κρεατικά, αλλαντικά ή πουλερικά.

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια ένταση για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το φραγκοστάφυλο.

Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Μόλις πάρει βράση, βάζετε το καπάκι και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως.

Τότε προσθέτετε το ζελέ φραγκοστάφυλου και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι, σοτάρετε με το βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια ένταση για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτετε το λάχανο και όλα τα υλικά εκτός απ’ το φραγκοστάφυλο.

Βήμα 2

Ανακατεύετε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και προσθέτετε αλάτι και πιπέρι γενναιόδωρα. Μόλις πάρει βράση, βάζετε το καπάκι και το αφήνετε να σιγομαγειρευτεί σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το λάχανο να γίνει τρυφερό και το υγρό να εξατμιστεί πλήρως.

Βήμα 3

Τότε προσθέτετε το ζελέ φραγκοστάφυλου και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί.