Hasselback_kolokythas

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 μεγάλη κολοκύθα μακρόστενη
  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα
  • 3 κουτ. σούπας σιρόπι σφενδάμου
  • 1/4 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο
  • 100 γρ. καρύδια πεκάν ψιλοκομμένα
  • 80 γρ. σπόρους ρόδι
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

Τώρα που η αγορά έχει γεμίσει με όμορφες κολοκύθες, πάρτε μία ολόκληρη και κόψτε την με αυτόν τον… hasselback τρόπο και σίγουρα θα εντυπωσιάσετε όσους τη δουν και τη δοκιμάσουν. Το καλύτερο είναι ότι δεν θα πιστεύετε πόσο εύκολα φτιάχτηκε!

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και τη μεταφέρουμε στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε για 20', με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε με τα χέρια μας.

Κόβουμε τις κολοκύθες σε φέτες πάχους 2 εκ. χωρίς το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω. Αλείφουμε με το λάδι καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει, αλείφοντας με επιπλέον λάδι 2-3 φορές.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξίδι, τη μουστάρδα, το σιρόπι σφενδάμου, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και μπούκοβο και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πεκάν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Πριν το σερβίρουμε, ρίχνουμε όση ποσότητα από το προετοιμασμένο γλάσο βαλσάμικο θέλουμε πάνω στην κολοκύθα. Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού και μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε ένα ταψί με λαδόκολλα. Κόβουμε την κολοκύθα στη μέση κατά μήκος, αφαιρούμε τους σπόρους με ένα κουτάλι και τη μεταφέρουμε στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε για 20', με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω. Αφήνουμε την κολοκύθα να κρυώσει μέχρι να μπορούμε να την πιάσουμε με τα χέρια μας.

Βήμα 2

Κόβουμε τις κολοκύθες σε φέτες πάχους 2 εκ. χωρίς το μαχαίρι να φτάσει μέχρι κάτω. Αλείφουμε με το λάδι καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσει, αλείφοντας με επιπλέον λάδι 2-3 φορές.

Βήμα 3

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ξίδι, τη μουστάρδα, το σιρόπι σφενδάμου, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και μπούκοβο και χτυπάμε καλά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πεκάν και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βήμα 4

Πριν το σερβίρουμε, ρίχνουμε όση ποσότητα από το προετοιμασμένο γλάσο βαλσάμικο θέλουμε πάνω στην κολοκύθα. Γαρνίρουμε με σπόρους ροδιού και μαϊντανό.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM