KYDONOPASTO_Parliaros
clock icon
1:20'

Η συνταγή για κυδωνόπαστο από τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά

    Για 1 κιλό

  • 2 αχλάδια
  • 2 κυδώνια
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 1 μπουκάλι κόκκινο κρασί
  • 1 λεμόνι κομμένο σε τέσσερα κομμάτια
  • ζάχαρη ίση με το μισό βάρος των φρούτων, κατά προτίμηση αυτή με την πηκτίνη (που βρίσκουμε στα καταστήματα με βιολογικά προϊόντα)

Το κυδώνι είναι στην καλύτερη εποχή του κι ο Στέλιος Παρλιάρος μας δίνει μια συνταγή για ένα αγαπημένο μας κέρασμα, που θέλει όμως μια εμπειρία στη ζαχαροπλαστική τέχνη…

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε ένα τουλουπάνι τοποθετούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και όλα τα μυρωδικά και το δένουμε.

Ρίχνουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φρούτα, το λεμόνι και το τουλουπάνι με τα μπαχαρικά και τα κουκούτσια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν τα κυδώνια, αφαιρούμε και στραγγίζουμε το τουλουπάνι.

Στραγγίζουμε έπειτα τα φρούτα από το κρασί, τα ζυγίζουμε, τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Το κρασί δεν το πετάμε. Το χρησιμοποιούμε σε άλλη παρασκευή. Ανακατεύουμε συνεχώς για 25 με 30 λεπτά έως ότου έχουμε ένα αρκετά κόκκινο και πηχτό μείγμα.

Αδειάζουμε σε ρηχό σκεύος στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει. Συνοδεύουμε με αυτό τυριά.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Studio M (Λάμπρος Μέντζος)

Διαδικασία

Βήμα 1

Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα αχλάδια και τα κόβουμε σε κομμάτια. Σε ένα τουλουπάνι τοποθετούμε τα κουκούτσια από τα φρούτα και όλα τα μυρωδικά και το δένουμε.

Βήμα 2

Ρίχνουμε το κρασί σε μία κατσαρόλα και προσθέτουμε τα φρούτα, το λεμόνι και το τουλουπάνι με τα μπαχαρικά και τα κουκούτσια. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30 λεπτά περίπου έως ότου μαλακώσουν τα κυδώνια, αφαιρούμε και στραγγίζουμε το τουλουπάνι.

Βήμα 3

Στραγγίζουμε έπειτα τα φρούτα από το κρασί, τα ζυγίζουμε, τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε πάλι στην κατσαρόλα μαζί με την ίδια ποσότητα ζάχαρης. Το κρασί δεν το πετάμε. Το χρησιμοποιούμε σε άλλη παρασκευή. Ανακατεύουμε συνεχώς για 25 με 30 λεπτά έως ότου έχουμε ένα αρκετά κόκκινο και πηχτό μείγμα.

Βήμα 4

Αδειάζουμε σε ρηχό σκεύος στο οποίο έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει. Συνοδεύουμε με αυτό τυριά.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης, Studio M (Λάμπρος Μέντζος)