Kalamari-Gemisto_anoigma

Υλικά

    Για 6 καλαμαράκια

  • 6 μεγάλα φρέσκα καλαμάρια καθαρισμένα
  • 200 γρ. πλιγούρι
  • 1 πράσο σε ροδέλες
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 πιπεριά κέρατο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 70+70 ml λευκό κρασί
  • 50+50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Το γεμιστό καλαμάρι της συνταγής συνδυάζεται με πλιγούρι, γλυκά λαχανικά, και λευκό κρασί για μια στρογγυλή και ελαφριά γεύση. Αρωματικός δυόσμος και άνηθος, δίνουν επιπλέον μια ανοιξιάτικη νότα.

Προεργασία: Ζητάτε απ’ τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε εσείς καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας και πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι βάζετε τη πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5′ σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε το πλιγούρι για 5′ περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

Γεμίζετε τα καλαμάρια: Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω-κάτω. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ένα ταψί, ανάμεσά τους τη γέμιση που περίσσεψε και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδου και το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα για τον φούρνο!

Ψήνετε τα γεμιστά καλαμάρια: Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180° C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 20′ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 30′ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. Ειδικά τα κομμάτια που άρπαξαν λίγο, είναι πεντανόστιμα!

Διαδικασία

Βήμα 1

Προεργασία: Ζητάτε απ’ τον ιχθυοπώλη σας να σας καθαρίσει τα καλαμάρια για ευκολία ή τα καθαρίζετε εσείς καλά μέσα-έξω, αποκόπτοντας το κεφάλι με τα πλοκάμια και κόβοντας και πετώντας τα μάτια και το ράμφος. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. Ψιλοκόβετε πράσα, κρεμμύδι, πιπεριές, δυόσμο και άνηθο.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γέμιση: Σε τηγάνι βάζετε τη πρώτη δόση ελαιόλαδο και ρίχνετε τα λαχανικά (πράσο, κρεμμύδι και πιπεριές) να σοταριστούν για 5′ σε μεσαία ένταση. Προσθέτετε το πλιγούρι, τη πρώτη δόση κρασιού, τον άνηθο με το δυόσμο και αλατοπιπερώνετε. Ανακατεύετε και αφήνετε το πλιγούρι για 5′ περίπου να πιεί όλα τα υγρά. Αφαιρείτε τη γέμιση να κρυώσει για λίγο πριν γεμίσετε τα καλαμάρια.

Βήμα 3

Γεμίζετε τα καλαμάρια: Βάζετε τον φούρνο να προθερμανθεί στους 180°C πάνω-κάτω. Μόλις έχει λίγο κρυώσει η γέμιση, με κουτάλι γεμίζετε τα καλαμάρια, χωρίς να τα φουσκώσετε ιδιαίτερα πιέζοντας πολύ γέμιση μέσα τους. Αφήνετε 1-2 πόντους κενό από πάνω για να μπορεί να μπει το κεφάλι και να υπάρχει και περιθώριο να φουσκώσει το πλιγούρι χωρίς να σκάσει το καλαμάρι. Στη συνέχεια στο κάθε γεμισμένο καλαμάρι βάζετε το κεφάλι μέσα του με τα πλοκάμια απ’ έξω και με οδοντογλυφίδα το σταθεροποιείτε σε ρόλο καπακιού της γέμισης.

Τοποθετείτε τα καλαμάρια σε ένα ταψί, ανάμεσά τους τη γέμιση που περίσσεψε και ρίχνετε από πάνω τους τη δεύτερη δόση ελαιόλαδου και το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Είναι έτοιμα για τον φούρνο!

Βήμα 4

Ψήνετε τα γεμιστά καλαμάρια: Στον προθερμασμένο φούρνο στους 180° C βάζετε το ταψί με τα γεμιστά καλαμάρια. Στα 20′ γυρνάτε τα καλαμάρια απ’ την άλλη και στα 30′ έχουν γίνει. Βγάζετε το ταψί, αφαιρείτε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρετε βάζοντας πάντα λίγη απ’ τη περισσευούμενη γέμιση δίπλα τους. Ειδικά τα κομμάτια που άρπαξαν λίγο, είναι πεντανόστιμα!