maniatiko arnaki aginares finokio-anoigma
clock icon
2:35'

Κατσικάκι στον φούρνο με αγκινάρες και μάραθο

Υλικά

  • Υλικά: 6-8 Μερίδες
  • 12 αγκινάρες, φρέσκες, καθαρισµένες
  • 1 κιλό πατατούλες baby ή µεγαλύτερες, κοµµένες κυδωνάτες  
  • 2 φινόκιο (μαραθόριζα) καθαρισµένα, σε φέτες
  • 5 κρεµµυδάκια φρέσκα, χοντροκοµµένα
  • 2 κιλά κατσικάκι από σπάλα και χέρι, σε µεγάλες µερίδες
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 µατσάκι µάραθο, ψιλοκοµµένο
  • 250 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 500 ml ζωµό λαχανικών, φρέσκο ή ψυγείου
  • χυµό από 2 λεµόνια  
  • αλάτι, µαύρο πιπέρι

Φτιάχνουμε κατσικάκι στον φούρνο με αγκινάρες και μάραθο. Ετοιμάζουμε ένα από τα αγαπημένα ελληνικά πιάτα με υλικά εποχής.

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα µεγάλο µπολ βάζουµε τις αγκινάρες, τις πατάτες, το φινόκιο και τα κρεµµυδάκια. Αλατοπιπερώνουµε και ραντίζουµε µε τον µισό χυµό λεµονιού και το µισό ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί. Βάζουµε στο ίδιο µπολ τις µερίδες του κρέατος, αλατοπιπερώνουµε καλά και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυµό λεµονιού.

Απλώνουµε το κρέας επάνω από τα λαχανικά, πασπαλίζουµε µε τον µάραθο και ρίχνουµε στο ταψί τον ζωµό λαχανικών και το κρασί στο πλάι, όχι πάνω στο κρέας ή στις πατάτες. Καλύπτουµε µε λαδόκολλες και σφραγίζουµε
µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε το κατσικάκι για 2 ώρες ή µέχρι να µαλακώσουν καλά το κρέας και οι πατάτες. Προς το τέλος του ψησίµατος αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο και τις λαδόκολλες για να πάρουν χρώµα το κρέας και οι πατάτες.

Styling: Κ. Λυκούρεση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M

 

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Σε ένα µεγάλο µπολ βάζουµε τις αγκινάρες, τις πατάτες, το φινόκιο και τα κρεµµυδάκια. Αλατοπιπερώνουµε και ραντίζουµε µε τον µισό χυµό λεµονιού και το µισό ελαιόλαδο. Μεταφέρουμε τα λαχανικά σε ένα ταψί. Βάζουµε στο ίδιο µπολ τις µερίδες του κρέατος, αλατοπιπερώνουµε καλά και ραντίζουµε µε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυµό λεµονιού.

Βήμα 2

Απλώνουµε το κρέας επάνω από τα λαχανικά, πασπαλίζουµε µε τον µάραθο και ρίχνουµε στο ταψί τον ζωµό λαχανικών και το κρασί στο πλάι, όχι πάνω στο κρέας ή στις πατάτες. Καλύπτουµε µε λαδόκολλες και σφραγίζουµε
µε αλουµινόχαρτο. Ψήνουµε το κατσικάκι για 2 ώρες ή µέχρι να µαλακώσουν καλά το κρέας και οι πατάτες. Προς το τέλος του ψησίµατος αφαιρούµε το αλουµινόχαρτο και τις λαδόκολλες για να πάρουν χρώµα το κρέας και οι πατάτες.

Styling: Κ. Λυκούρεση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M