keftedakia galopoulas-anoigma
clock icon
20'

Κεφτεδάκια με πατάτες στην πιο υγιεινή εκδοχή τους

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 600 γρ. κιμά γαλοπούλας
  • 1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο
  • 1 κoυτ. σούπας φρυγανιά, τριμμένη
  • 1 αυγό
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας σουμάκ
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το τηγάνισμα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τις πατάτες και τη συνοδεία

  • 3 μεσαίες πατάτες (κομμένες στο μαντολίνο σαν τσιπς)
  • αλάτι
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα
  • ½ λεμόνι, το ξύσμα
  • 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι

Tips

  • Εάν δεν έχουμε μαντολίνο, κόβουμε με το μαχαίρι τις πατάτες όσο το δυνατόν πιο λεπτές.

Τα κεφτεδάκια μυρίζουν… μαμά! Αν τα φτιάξουμε με γαλοπούλα, τότε είναι πιο ελαφρά και υγιεινά. Για τη συνοδεία, δεν θα αντισταθούμε στα τραγανά chips πατάτας. Ιδανικό σνακ για μικρούς και μεγάλους.

Πατάτες: Πλένουμε τις πατάτες με καθαρό σφουγγάρι χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες και βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.

Κεφτεδάκια: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε το μείγμα. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια 25-30 γραμμαρίων. Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε χρυσαφένιο χρώμα (μπορούμε να ψήσουμε και στον φούρνο για 30΄ στους 170°C) και βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σουρώνουμε τα πατατάκια από το νερό και τα στεγνώνουμε καλά. Τηγανίζουμε επίσης τα πατατάκια και προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα. Σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι ανακατεμένο με ξύσμα λεμονιού.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.

Διαδικασία

Βήμα 1

Πατάτες: Πλένουμε τις πατάτες με καθαρό σφουγγάρι χωρίς να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους. Κόβουμε στο μαντολίνο σε λεπτές φέτες και βάζουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό.

Βήμα 2

Κεφτεδάκια: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε το μείγμα. Πλάθουμε σε κεφτεδάκια 25-30 γραμμαρίων. Τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό ελαιόλαδο μέχρι να έχουμε χρυσαφένιο χρώμα (μπορούμε να ψήσουμε και στον φούρνο για 30΄ στους 170°C) και βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3

Σουρώνουμε τα πατατάκια από το νερό και τα στεγνώνουμε καλά. Τηγανίζουμε επίσης τα πατατάκια και προσθέτουμε αλάτι και πάπρικα. Σερβίρουμε με πρόβειο γιαούρτι ανακατεμένο με ξύσμα λεμονιού.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση- Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης- Φωτογραφία: STUDIO M.