keftedakia_dyosmos
clock icon
40'

Κεφτεδάκια με δυόσμο και τζατζίκι μυρωδικών

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τα κεφτεδάκια

  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά, από σπάλα
  • 500 γρ. χοιρινό κιμά, από μπούτι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 450 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουλιασμένη σε γάλα, στυμμένη
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 αυγά
  • χυμό και ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη, τριμμένη
  • 25-30 φρέσκα φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για το τζατζίκι μυρωδικών

  • 250 γρ. γιαούρτι, στραγγιστό
  • 250 γρ. παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι, με την πέτσα του
  • 1 αγγούρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • φύλλα από ½ ματσάκι δυόσμο
  • φύλλα από 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φτιάξτε αυτά τα κλασικά κεφτεδάκια με δυόσμο και συνοδεύστε τα οπωσδήποτε με το αρωματικό τζτζίκι που σας προτείνουμε. Τους ταιριάζει μοναδικά!

Κεφτεδάκια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6΄-7΄, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλο τον κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, τον δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά για 5΄.

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια του μείγματος και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.

Πλάθουμε περίπου 45-50 κεφτέδες και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι και πανάρουμε τους κεφτέδες.Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μικρές δόσεις, αποφεύγοντας να βάλουμε πολλούς γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και δεν θα γίνουν τραγανοί. Οταν ροδίσουν καλά, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Τζατζίκι μυρωδικών: Βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα μπρίκι και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό. Βράζουμε τις σκελίδες για 3΄ (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμη μία φορά.

Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε για 15΄ σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε στο γουδί τα φύλλα μαϊντανού, τον δυόσμο, τις βρασμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο αλάτι. Πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Στύβουμε καλά το αγγούρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον πράσινο πολτό, το γιαούρτι, το μέλι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς με το τζατζίκι.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Κεφτεδάκια: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 6΄-7΄, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βήμα 2

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλο τον κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, τον δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνουμε καλά για 5΄.

Βήμα 3

Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη που εφάπτεται πάνω στην επιφάνεια του μείγματος και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.

Βήμα 4

Πλάθουμε περίπου 45-50 κεφτέδες και τους βάζουμε σε ένα ταψί. Σε ένα ρηχό πιάτο βάζουμε αρκετό αλεύρι και πανάρουμε τους κεφτέδες.Ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 5

Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε μικρές δόσεις, αποφεύγοντας να βάλουμε πολλούς γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και δεν θα γίνουν τραγανοί. Οταν ροδίσουν καλά, τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Βήμα 6

Τζατζίκι μυρωδικών: Βάζουμε τις σκελίδες σκόρδου σε ένα μπρίκι και προσθέτουμε ½ φλιτζάνι νερό. Βράζουμε τις σκελίδες για 3΄ (από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός). Τις σουρώνουμε και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για ακόμη μία φορά.

Βήμα 7

Τρίβουμε το αγγούρι στον τρίφτη, το αλατίζουμε και το αφήνουμε για 15΄ σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε στο γουδί τα φύλλα μαϊντανού, τον δυόσμο, τις βρασμένες σκελίδες σκόρδο και λίγο αλάτι. Πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν κρέμα.

Βήμα 8

Στύβουμε καλά το αγγούρι και το ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τον πράσινο πολτό, το γιαούρτι, το μέλι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς με το τζατζίκι.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M