Cake-me-epikalypsh
clock icon
1:10'

Κέικ σοκολάτας με επικάλυψη

Υλικά

    Για το κέικ

  • 300γρ. Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ
  • 400γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 6 αβγά μέτρια
  • 110γρ. βούτυρο
  • 165γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • 45γρ. Κακάο ΓΙΩΤΗΣ
  • 30ml ηλιέλαιο
  • 120γρ. αμύγδαλα, χοντροσπασμένα
  • Για το γλάσο σοκολάτας

  • 125γρ. Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ
  • 125γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 1 κουτ. σούπας κοφτή μέλι
  • διακοσμητικές πέρλες

Tips

  • Σημείωση: Καλό είναι να αφήσετε το μίγμα σας να ξεκουραστεί στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα πριν το ψήσετε.

Συνοδέψτε τον πρωινό σας καφέ με ένα κομμάτι σοκολατένιο κέικ και η μέρα σας θα… γλυκάνει για τα καλά. Η Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ είναι το μικρό σας μυστικό για απόλυτα αφράτο αποτέλεσμα.

Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το ηλιέλαιο στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτετε το μίγμα του κακάο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.
Αδειάζετε το τελικό μίγμα σε φόρμα του κέικ σιλικόνης με τρύπα στη μέση. Εάν δεν έχετε, θα πρέπει να το βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη φόρμα σας πολύ καλά από πριν. Ψήνετε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά.
Το ξεφουρνίζετε και το ξεφορμάρετε σε σύρμα να κρυώσει καλά. Ψήνετε στο ζεστό ακόμα φούρνο το φιλέ αμυγδάλου για 5-10 λεπτά.
Ετοιμάζετε το σοκολατένιο γλάσο: Σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (έως 500W) λιώνετε με προσοχή την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα γάλακτος για να πάρει μια βράση. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε να λιώσει.
Ρίχνετε την καυτή κρέμα γάλακτος στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
Αφού βγάλετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το περιχύνετε με το γλάσο της σοκολάτας. Διακοσμείτε με πέρλες και περιμένετε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το κέικ: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Ρίχνετε το Κακάο ΓΙΩΤΗΣ και το ηλιέλαιο στο λιωμένο βούτυρο και ανακατεύετε μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 2

Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αβγά να αφρατέψουν και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Στη συνέχεια ρίχνετε τη Φαρίνα ΓΙΩΤΗΣ και το αλάτι συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Τέλος, προσθέτετε το μίγμα του κακάο και ανακατεύετε μέχρι να ενσωματωθούν στο μίγμα.

Βήμα 3

Αδειάζετε το τελικό μίγμα σε φόρμα του κέικ σιλικόνης με τρύπα στη μέση. Εάν δεν έχετε, θα πρέπει να το βουτυρώσετε και να αλευρώσετε τη φόρμα σας πολύ καλά από πριν. Ψήνετε το κέικ για περίπου 40-45 λεπτά.

Βήμα 4

Το ξεφουρνίζετε και το ξεφορμάρετε σε σύρμα να κρυώσει καλά. Ψήνετε στο ζεστό ακόμα φούρνο το φιλέ αμυγδάλου για 5-10 λεπτά.

Βήμα 5

Ετοιμάζετε το σοκολατένιο γλάσο: Σε μπεν-μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων (έως 500W) λιώνετε με προσοχή την Κουβερτούρα ΓΙΩΤΗΣ. Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε την κρέμα γάλακτος για να πάρει μια βράση. Την αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε να λιώσει.

Βήμα 6

Ρίχνετε την καυτή κρέμα γάλακτος στην λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύετε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).

Βήμα 7

Αφού βγάλετε το κέικ από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει και το περιχύνετε με το γλάσο της σοκολάτας. Διακοσμείτε με πέρλες και περιμένετε να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα πριν κόψετε κομμάτια και σερβίρετε.