CAKE-SPAIN

clock icon
50'

Κέικ του Αγ. Σαντιάγο (Tarta de Santiago)

Υλικά

    Για τη ζύμη

  • 125γρ. ζάχαρη
  • 1 αβγό
  • αλεύρι όσο πάρει
  • κανέλα
  • 1 κουταλιά νερό
  • Για τη γέμιση

  • 4 αβγά
  • 250γρ. ζάχαρη
  • 250γρ. αμύγδαλο ασπρισμένο, τριμμένο
  • κανέλα
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • αχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Η προέλευση αυτού του γλυκού είναι άγνωστη, ωστόσο αυτό το κέικ που θυμίζει αμυγδαλόπιτα, είναι πολύ διάσημο κυρίως στον ισπανικό βορά και στο γνωστό Camino de Santiago de Compostela (ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου), που σερβίρεται ως επιδόρπιο σε όλους τους προσκυνητές που κάνουν αυτή  την διαδρομή.

Για την ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αβγό με το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής.
Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι, μέχρι να έχετε μια ζύμη που μπορείτε να την δουλέψετε με το χέρι. Την αφήνετε για λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια την απλώνετε σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Xτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, προσθέτετε το τριμμένο αμύγδαλο, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού.
Ανακατεύετε καλά και το ρίχνετε πάνω από την ζύμη. Ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου.
Το αφήνετε να κρυώσει καλά, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την ζύμη: Σε ένα μπολ ρίχνετε το αβγό με το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύετε με σύρμα ζαχαροπλαστικής.

Βήμα 2

Προσθέτετε σιγά σιγά το αλεύρι, μέχρι να έχετε μια ζύμη που μπορείτε να την δουλέψετε με το χέρι. Την αφήνετε για λίγο να ξεκουραστεί και στη συνέχεια την απλώνετε σε μία βουτυρωμένη στρογγυλή φόρμα.

Βήμα 3

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180οC. Xτυπάτε τα αβγά με τη ζάχαρη και μόλις ομογενοποιηθεί το μίγμα, προσθέτετε το τριμμένο αμύγδαλο, την κανέλα και το ξύσμα λεμονιού.

Βήμα 4

Ανακατεύετε καλά και το ρίχνετε πάνω από την ζύμη. Ψήνετε στον φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου.

Βήμα 5

Το αφήνετε να κρυώσει καλά, το πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.