KEKAKIA-VANILIA

ΓΛΥΚΑ

clock icon
50'

Κεκάκια βανίλιας με σοκολάτα, κράμπερις και νιφάδες βρώμης

Υλικά

  • 225γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη ή ξυσμένα τα σποράκια από 1 στικ βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 αβγά μεγάλα ή 4 μέτρια
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
  • Για την επικάλυψη

  • 12 κουτ. γλυκού νιφάδες βρώμης
  • 12 κουτ. γλυκού κράμπερις
  • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

Λαχταριστά κεκάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα και τοποθετείτε από ένα χαρτάκι για μάφιν στις δώδεκα υποδοχές ενός ειδικού ταψιού.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες. Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύετε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε αυτό το μίγμα στο αλεύρι και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ενωθούν τα δύο μίγματα.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύετε τις σταγόνες σοκολάτας στο τελικό μίγμα. Μοιράζετε το μίγμα στα δώδεκα χαρτάκια.
Για την επικάλυψη: Ανακατεύετε τα κράμπερις με τις νιφάδες βρώμης και τις σταγόνες σοκολάτας και μοιράζετε το μίγμα από πάνω, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να κολλήσει η επικάλυψη στο μίγμα του κέικ.
Ψήνετε τα κεκάκια στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μπήγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρετε τα κεκάκια μαζί με τα χαρτάκια τους και, αφού κρυώσουν, τα σερβίρετε με καφέ ή τσάι.
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC στον αέρα και τοποθετείτε από ένα χαρτάκι για μάφιν στις δώδεκα υποδοχές ενός ειδικού ταψιού.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες. Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύετε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτετε αυτό το μίγμα στο αλεύρι και χτυπάτε για λίγο ακόμη να ενωθούν τα δύο μίγματα.

Βήμα 3

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύετε τις σταγόνες σοκολάτας στο τελικό μίγμα. Μοιράζετε το μίγμα στα δώδεκα χαρτάκια.

Βήμα 4

Για την επικάλυψη: Ανακατεύετε τα κράμπερις με τις νιφάδες βρώμης και τις σταγόνες σοκολάτας και μοιράζετε το μίγμα από πάνω, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να κολλήσει η επικάλυψη στο μίγμα του κέικ.

Βήμα 5

Ψήνετε τα κεκάκια στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μπήγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρετε τα κεκάκια μαζί με τα χαρτάκια τους και, αφού κρυώσουν, τα σερβίρετε με καφέ ή τσάι.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή