KEKAKIA-VANILIA
clock icon
50'

Κεκάκια βανίλιας με σοκολάτα, κράμπερις και νιφάδες βρώμης

Υλικά

  • 225γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη ή ξυσμένα τα σποράκια από 1 στικ βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 200γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3 αβγά μεγάλα ή 4 μέτρια
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100ml γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες
  • Για την επικάλυψη

  • 12 κουτ. γλυκού νιφάδες βρώμης
  • 12 κουτ. γλυκού κράνμπερις
  • 50γρ. σοκολάτα κουβερτούρα σε σταγόνες

Λαχταριστά κεκάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους. Ιδανικά για απογευματινό σνακ μετά το σχολείο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα και τοποθετουμε από ένα χαρτάκι για μάφιν στις δώδεκα υποδοχές ενός ειδικού ταψιού.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες. Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ακόμη να ενωθούν τα δύο μίγματα.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε τις σταγόνες σοκολάτας στο τελικό μίγμα. Μοιράζουμε το μίγμα στα δώδεκα χαρτάκια.

Για την επικάλυψη: Ανακατεύουμε τα κράνμπερις με τις νιφάδες βρώμης και τις σταγόνες σοκολάτας και μοιράζουμε το μίγμα από πάνω, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να κολλήσει η επικάλυψη στο μίγμα του κέικ.

Ψήνουμε τα κεκάκια στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρουμε τα κεκάκια μαζί με τα χαρτάκια τους και, αφού κρυώσουν, τα σερβίρουμε με καφέ ή τσάι.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C στον αέρα και τοποθετουμε από ένα χαρτάκι για μάφιν στις δώδεκα υποδοχές ενός ειδικού ταψιού.

Βήμα 2

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη σόδα και τις βανίλιες. Σε ένα δεύτερο πιο ευρύχωρο μπολ ανακατεύουμε με μίξερ χειρός τα αβγά με τη ζάχαρη, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αυτό το μίγμα στο αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ακόμη να ενωθούν τα δύο μίγματα.

Βήμα 3

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ανακατεύουμε τις σταγόνες σοκολάτας στο τελικό μίγμα. Μοιράζουμε το μίγμα στα δώδεκα χαρτάκια.

Βήμα 4

Για την επικάλυψη: Ανακατεύουμε τα κράνμπερις με τις νιφάδες βρώμης και τις σταγόνες σοκολάτας και μοιράζουμε το μίγμα από πάνω, πιέζοντας με την ανάποδη ενός κουταλιού για να κολλήσει η επικάλυψη στο μίγμα του κέικ.

Βήμα 5

Ψήνουμε τα κεκάκια στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου, μέχρι να μπήγουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο τους και να βγαίνει καθαρή. Ξεφορμάρουμε τα κεκάκια μαζί με τα χαρτάκια τους και, αφού κρυώσουν, τα σερβίρουμε με καφέ ή τσάι.

Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης - Food Styling: Αντωνία Κατή