Quiche Lorraine
clock icon
1:50'

Κις λορέν με μανιτάρια, πράσο και μπεσαμέλ

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • Για τη βάση:

  • 500 γρ. νερό
  • 1 κουτ. γλυκού αποξηραμένα μανιτάρια, τριμμένα
  • 150 γρ. πολέντα
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ. γλυκού  βούτυρο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για τη γέμιση:

  • 2 κουτ. σούπας  ε.π. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. καφέ μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 αυγά
  • 2 φακέλους Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ (η συσκευασία περιέχει μέσα 3)
  • 1 λίτρο γάλα
  • 250 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijοn
  • ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

Tips

  • Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε αλλαντικά ψιλοκομμένα

Μια εξίσου λαχταριστή εναλλακτική, ψήνουμε και απολαμβάνουμε την αγαπημένη μας κις λορέν με βάση από πολέντα, η οποία δεν περιέχει γλουτένη, μας δίνει νόστιμο αποτέλεσμα και δένει εξαιρετικά με τη γέμιση από μανιτάρια και πράσο. Η προσθήκη της Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ την απογειώνει γευστικά.

Βάση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πολέντα, το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 8΄ ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε και, μόλις πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη και την τοποθετούμε στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26-28 εκ. δημιουργώντας μια βάση για τάρτα.

Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια για 5΄, προσθέτουμε τα πράσα, συνεχίζουμε για μερικά λεπτά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, τη γραβιέρα, τα λαχανικά, τη μουστάρδα, προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45΄. Σερβίρουμε την κις λορέν ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάση: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και μόλις βράσει προσθέτουμε τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε την πολέντα, το ελαιόλαδο και μαγειρεύουμε για 8΄ ανακατεύοντας τακτικά. Αποσύρουμε και, μόλις πέσει η θερμοκρασία, προσθέτουμε το αυγό, το βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τη ζύμη με πλάστη και την τοποθετούμε στον πάτο και τα τοιχώματα μιας φόρμας με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 26-28 εκ. δημιουργώντας μια βάση για τάρτα.

Βήμα 2

Γέμιση: Στο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια για 5΄, προσθέτουμε τα πράσα, συνεχίζουμε για μερικά λεπτά, αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά, τη Μπεσαμέλ ΓΙΩΤΗΣ, τη γραβιέρα, τα λαχανικά, τη μουστάρδα, προσθέτουμε το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Με το μείγμα αυτό γεμίζουμε την τάρτα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45΄. Σερβίρουμε την κις λορέν ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη