xirini_revithia_anoigma
clock icon
2:0'

Κοκκινιστό χοιρινό με ρεβίθια και λιαστές ντομάτες στο πήλινο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 800 γρ. χοιρινό λαιμό, σε κομμάτια
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 καρότα, σε μικρά κυβάκια
  • 2 κρεμμύδια, σε κυβάκια
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 200 γρ. λιαστές ντομάτες, κομμένες στα δύο
  • 250 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα σε νερό αποβραδίς
  • 300 ml νερό
  • 40 γρ. πελτέ ντομάτας
  • 3 φύλλα δάφνης
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κύβο μαύρη σοκολάτα
  • ρίγανη φρέσκια, ψιλοκομμένη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Το χοιρινό σιγομαγειρεύεται με λαχανικά και ρεβίθια στο πήλινο και δημιουργεί ένα γευστικό πιάτο που θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό. Αποσύρουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το καρότο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει το κρεμμύδι χρυσαφένιο χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε την αποφλοιωμένη ντομάτα και τα ρεβίθια που έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα.

Ρίχνουμε το νερό, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κύμινο, αλάτι και τη μαύρη σοκολάτα.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρά πήλινα, (ή πήλινη γάστρα), μοιράζουμε το χοιρινό, τις λιαστές ντομάτες και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους ή με αλουμινόχαρτο το καθένα, τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C-160°C, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και το χοιρινό.

Βγάζουμε τα πήλινα από τον φούρνο και προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το χοιρινό απ’ όλες τις πλευρές. Ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χοιρινό. Αποσύρουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το καρότο και το σοτάρουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα.

Βήμα 2

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει το κρεμμύδι χρυσαφένιο χρώμα. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και προσθέτουμε την αποφλοιωμένη ντομάτα και τα ρεβίθια που έχουμε μουλιάσει από την προηγούμενη μέρα.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το νερό, τον πελτέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη δάφνη, το κύμινο, αλάτι και τη μαύρη σοκολάτα.

Βήμα 4

Αδειάζουμε το μείγμα σε μικρά πήλινα, (ή πήλινη γάστρα), μοιράζουμε το χοιρινό, τις λιαστές ντομάτες και τα κλείνουμε με τα καπάκια τους ή με αλουμινόχαρτο το καθένα, τα τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C-160°C, μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια και το χοιρινό.

Βήμα 5

Βγάζουμε τα πήλινα από τον φούρνο και προσθέτουμε τη φρέσκια ρίγανη, λίγο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση, Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM