kritharaki-kokkinisto

ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ

clock icon
50'

Κοκκινιστό κριθαράκι με ντοματίνια και σος μυρωδικών

Υλικά

  • 350 γρ. κριθαράκι
  • Για τη σάλτσα

  • 1 κιλό ντομάτες μικρές, σε χοντρούς κύβους
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 3 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο κρασί
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 πράσινη πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 150 ml βερμούτ
  • Για τη σος μυρωδικών

  • 1 μικρό ματσάκι βασιλικό
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
  • 1 χούφτα μέντα
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 30 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο

Ένα νόστιμο και χυλωμένο, χορτοφαγικό κριθαράκι φούρνου, με τη δροσιά των διάφορων μυρωδικών, αλλά και τη σπιρτάδα που του χαρίζει το βερμούτ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια μεσαία κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20΄-25΄ από τη στιγμή που θα πάρει βράση.
Ρίχνουμε το κριθαράκι σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε τη σάλτσα και 3 φλιτζάνια νερό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄-35΄. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Σος μυρωδικών: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό περιχύνοντας με λίγη από τη σος.
Φωτογραφίες: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Food Styling: Lottie Covel

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.

Βήμα 2

Σάλτσα: Ρίχνουμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε μια μεσαία κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 20΄-25΄ από τη στιγμή που θα πάρει βράση.

Βήμα 3

Ρίχνουμε το κριθαράκι σε ένα μεγάλο ταψί, προσθέτουμε τη σάλτσα και 3 φλιτζάνια νερό, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 30΄-35΄. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Βήμα 4

Σος μυρωδικών: Χτυπάμε καλά όλα τα υλικά για τη σος στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρουμε το κριθαράκι ζεστό περιχύνοντας με λίγη από τη σος.

Βήμα 5

Φωτογραφίες: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson Food Styling: Lottie Covel