moscharaki_Chili
clock icon
2:30'

Κοκκινιστό μοσχαράκι chili style

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για το κοκκινιστό

  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 5 κομμάτια οσομπούκο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1/2 κουτ. γλυκού τσίλι, σε σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουτ. γλυκού μαντζουράνα, αποξηραμένη
  • 1 κουτ. γλυκού βασιλικό, αποξηραμένο
  • ½ κουτ. γλυκού ρίγανη, αποξηραμένη
  • 200 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 150 γρ. χυμό ντομάτας
  • 500 ml ζωμό κρέατος ή λαχανικών
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Επιπλέον, θα χρειαστούμε

  • 200 γρ. μαύρα ή κόκκινα φασόλια
  • 150 γρ. καλαμπόκι, βρασμένο
  • 50 γρ. κουβερτούρα 72% κακάο
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • λίγες πιπεριές, σε φέτες
  • 2 κουτ. σούπας κίτρινο τυρί, τριμμένο
  • Για το σερβίρισμα

  • τορτίγιες
  • αβοκάντο
  • γιαούρτι
  • ρύζι, βρασμένο

Φτιάχνουμε μοσχαράκι κοκκινιστό με έθνικ χαρακτήρα και ξετρελαίνουμε μικρούς και μεγάλους με τη νοστιμιά του.

Κοκκινιστό: Σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές του μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πιπεριά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1΄ και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον χυμό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες ώστε όταν έχει μαγειρευτεί, να έχει μείνει με τη σάλτσα του και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο. Ελέγχουμε τακτικά τα υγρά του κοκκινιστού. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό ζωμό. Κατόπιν, με ένα πιρούνι ξεψαχνίζουμε και σπάμε το κρέας αφαιρώντας το κόκκαλο.

Όσο είναι καυτό το φαγητό, προσθέτουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε να λιώσει.

Σερβίρουμε αμέσως το μοσχαράκι σε μεγάλη βαθιά πιατέλα προσθέτοντας τον κόλιανδρο, τις πιπεριές και το τυρί. Συνοδεύουμε με τορτίγιες, αβοκάντο, γιαούρτι ή με ρύζι βρασμένο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κοκκινιστό: Σε φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το μοσχάρι απ’ όλες τις πλευρές του μέχρι να ροδίσει. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, την πιπεριά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 1΄ και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά.

Βήμα 2

Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τον χυμό, αφήνουμε να πάρει μια βράση και ρίχνουμε τον ζωμό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 ώρες ώστε όταν έχει μαγειρευτεί, να έχει μείνει με τη σάλτσα του και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο. Ελέγχουμε τακτικά τα υγρά του κοκκινιστού. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε επιπλέον ζεστό ζωμό. Κατόπιν, με ένα πιρούνι ξεψαχνίζουμε και σπάμε το κρέας αφαιρώντας το κόκκαλο.

Βήμα 3

Όσο είναι καυτό το φαγητό, προσθέτουμε τα φασόλια, το καλαμπόκι, την κουβερτούρα και ανακατεύουμε να λιώσει.

Βήμα 4

Σερβίρουμε αμέσως το μοσχαράκι σε μεγάλη βαθιά πιατέλα προσθέτοντας τον κόλιανδρο, τις πιπεριές και το τυρί. Συνοδεύουμε με τορτίγιες, αβοκάντο, γιαούρτι ή με ρύζι βρασμένο.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη