KOKORETSAKIA
clock icon
2:0'

Κοκορετσάκια στο φούρνο

Υλικά

  • 1 συκωταριά αρνίσια
  • 2 μπόλιες
  • 1 κιλό εντεράκια
  • χυμό λεμονιών
  • ελαιόλαδο
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Δεν χρειάζονται σούβλες και κάρβουνα και, φυσικά, κήπος ή αυλή. Γίνονται στο φούρνο και θα χρειαστείτε μόνο μερικά ξύλινα καλαμάκια. Είναι η εναλλακτική για να απολαύσετε τον πιο νόστιμο μεζέ!

Πλένετε πολύ καλά τα έντερα μέσα κι έξω και τα τρίβετε με λεμόνι και αλάτι. Τα ξεπλένετε δυο τρεις φορές με νερό και τα τυλίγετε σε κουβάρια. Αφαιρείτε το πάχος από τα εντόσθια (και τα γλυκάδια). Ζεματάτε σε καυτό νερό τα πνευμόνια για 3 λεπτά. Τα στραγγίζετε.
Κόβετε με ψαλίδι όλα τα εντόσθια σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες, σ’ όλο το μήκος τους. Tα βάζετε σε μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με ρίγανη, τα περιχύνετε με ελαιόλαδο και τα αφήνετε να μαριναριστούν 1 ώρα περίπου. Περνάτε τις λωρίδες εναλλάξ σε ξύλινα καλαμάκια (πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι).
Καθαρίζετε τις μπόλιες από τις τρίχες και τις ζεματάτε σε βραστό νερό. Βγάζετε τα χοντρά κομμάτια και αφήνετε τα κομμάτια που μοιάζουν με δίχτυ. Άσπρες και καθαρές, τις στρώνετε στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετείτε από πάνω τα περασμένα σε καλαμάκι εντόσθια. Τα τυλίγετε σε ρολά μέσα σε κομμάτια μπόλιας.
Με τα έντερα τυλίγετε κάθε καλαμάκι αρχικά σε κύκλους και μετά συνεχίζετε σχηματίζοντας οχτάρια (όπως την καλούμπα), μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα μέσα στην μπόλια και μετά τυλίγετε τα εντεράκια παράλληλα, σαν κουβαρίστρα, χωρίς να αφήνετε κενά. Αλατοπιπερώνετε ξανά και περιχύνετε τα ρολά με λίγο ακόμα χυμό λεμονιού. Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη ακόμα και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε μέσα το ταψί με τα κοκορετσάκια. Χαμηλώνετε στους 175°C-180°C και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν όμορφα για περίπου 30-45 λεπτά. Θα χρειαστεί να τα γυρίσετε για να πάρουν παντού χρώμα. Τα βγάζετε και, όταν κρυώσουν, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο ψυγείο. Αφήνετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί να κρυώσει καλά και αφαιρείτε το πάχος.
Για να τα σερβίρετε, κόβετε τα κρύα κοκορετσάκια σε ροδέλες και, χωρίς να τις χωρίσετε μεταξύ τους, τις περιχύνετε με τη σάλτσα τους. Ξαναβάζετε τα κομμένα κοκορετσάκια σε καυτό φούρνο να ζεσταθούν καλά πριν τα σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένετε πολύ καλά τα έντερα μέσα κι έξω και τα τρίβετε με λεμόνι και αλάτι. Τα ξεπλένετε δυο τρεις φορές με νερό και τα τυλίγετε σε κουβάρια. Αφαιρείτε το πάχος από τα εντόσθια (και τα γλυκάδια). Ζεματάτε σε καυτό νερό τα πνευμόνια για 3 λεπτά. Τα στραγγίζετε.

Βήμα 2

Κόβετε με ψαλίδι όλα τα εντόσθια σε λεπτές φέτες και κατόπιν σε μακρόστενες λωρίδες, σ’ όλο το μήκος τους. Tα βάζετε σε μπολ, τα αλατοπιπερώνετε, τα πασπαλίζετε με ρίγανη, τα περιχύνετε με ελαιόλαδο και τα αφήνετε να μαριναριστούν 1 ώρα περίπου. Περνάτε τις λωρίδες εναλλάξ σε ξύλινα καλαμάκια (πνευμόνι, γλυκάδι, συκώτι).

Βήμα 3

Καθαρίζετε τις μπόλιες από τις τρίχες και τις ζεματάτε σε βραστό νερό. Βγάζετε τα χοντρά κομμάτια και αφήνετε τα κομμάτια που μοιάζουν με δίχτυ. Άσπρες και καθαρές, τις στρώνετε στον πάγκο της κουζίνας και τοποθετείτε από πάνω τα περασμένα σε καλαμάκι εντόσθια. Τα τυλίγετε σε ρολά μέσα σε κομμάτια μπόλιας.

Βήμα 4

Με τα έντερα τυλίγετε κάθε καλαμάκι αρχικά σε κύκλους και μετά συνεχίζετε σχηματίζοντας οχτάρια (όπως την καλούμπα), μέχρι να σταθεροποιηθεί το μίγμα μέσα στην μπόλια και μετά τυλίγετε τα εντεράκια παράλληλα, σαν κουβαρίστρα, χωρίς να αφήνετε κενά. Αλατοπιπερώνετε ξανά και περιχύνετε τα ρολά με λίγο ακόμα χυμό λεμονιού. Πασπαλίζετε με λίγη ρίγανη ακόμα και τα τοποθετείτε σε λαδωμένο ταψί.

Βήμα 5

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C και βάζετε μέσα το ταψί με τα κοκορετσάκια. Χαμηλώνετε στους 175°C-180°C και ψήνετε μέχρι να ροδίσουν όμορφα για περίπου 30-45 λεπτά. Θα χρειαστεί να τα γυρίσετε για να πάρουν παντού χρώμα. Τα βγάζετε και, όταν κρυώσουν, τα τυλίγετε με αλουμινόχαρτο και τα βάζετε στο ψυγείο. Αφήνετε τη σάλτσα που έμεινε στο ταψί να κρυώσει καλά και αφαιρείτε το πάχος.

Βήμα 6

Για να τα σερβίρετε, κόβετε τα κρύα κοκορετσάκια σε ροδέλες και, χωρίς να τις χωρίσετε μεταξύ τους, τις περιχύνετε με τη σάλτσα τους. Ξαναβάζετε τα κομμένα κοκορετσάκια σε καυτό φούρνο να ζεσταθούν καλά πριν τα σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb