Kolokithakia tzitziki mikri
clock icon
1:10'

Κολοκυθάκια φούρνου σαν τηγανητά με τζατζίκι από ψητό σκόρδο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τα πανέ κολοκυθάκια

  • 4 κολοκύθια
  • 100 γρ. λαδοπαξίμαδα
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι ή βρώμη
  • 50 γρ. σκληρό τυρί, λεπτοτριμμένο
  • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι, αποξηραμένο
  • ½ κουτ. γλυκού βασιλικό, αποξηραμένο
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 2 αυγά
  • αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το τζατζίκι

  • 8 σκελίδες σκόρδο, ψημένες στον φούρνο
  • 1 αγγούρι
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Tips

  • Φροντίζουμε τα ντοματίνια και το αγγούρι να τα έχουμε ήδη στο ψυγείο ώστε να είναι κρύα.

Αυτά τα κολοκυθάκια φούρνου είναι τόσο τραγανά και νόστιμα που θυμίζουν τα τηγανητά και απογειώνονται με αυτό το ιδιαίτερο τζατζίκι. Δείτε πώς να ετοιμάσετε τις προτάσεις μας, χρησιμοποιώντας τα σκεύη τoυ  Cook-Shop.

Enjoy Cooking Enjoy Cooking

Τα απαραίτητα

Μαντολίνο Mastrad. Σετ 7τεμ.

Severin Μπλέντερ & Εξάρτημα Smoothie “Mix & Go” 500W

Αντικολλητικό Ταψί Salter Marble 36x24cm

Κολοκυθάκια: Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες με μαντολίνο, λεπτά τέταρτα ή στικ, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, το αλεύρι ή τη βρώμη, το τυρί, τα μυρωδικά, τον κουρκουμά, λίγο αλάτι και τα πιπέρια. Μεταφέρουμε το μείγμα παναρίσματος σε ένα ευρύχωρο μπολ, ενώ σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Τα λεπτοκομμένα στικ κολοκυθιού τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα πανάρουμε στο μείγμα παξιμαδιών, τα τινάζουμε καλά, τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 20΄. Τις ροδέλες και τα τέταρτα κολοκυθιού τα περνάμε πρώτα από το αυγό, τα πανάρουμε στο μείγμα παξιμαδιών και τα ψήνουμε για 25΄-30΄.

Τζατζίκι: Όσο ψήνουμε τα κολοκυθάκια ψήνουμε και τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα στον φούρνο. Τρίβουμε το αγγούρι και το πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια ή σε υφασμάτινη πετσέτα να βγάλει τα υγρά του. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις πιέζουμε και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τζατζίκι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά με το τζατζίκι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Κολοκυθάκια: Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες με μαντολίνο, λεπτά τέταρτα ή στικ, τα αλατίζουμε και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι. Στο μπλέντερ θρυμματίζουμε τα παξιμάδια, το αλεύρι ή τη βρώμη, το τυρί, τα μυρωδικά, τον κουρκουμά, λίγο αλάτι και τα πιπέρια. Μεταφέρουμε το μείγμα παναρίσματος σε ένα ευρύχωρο μπολ, ενώ σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα αυγά και τα χτυπάμε ελαφρά. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Βήμα 2

Τα λεπτοκομμένα στικ κολοκυθιού τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο, τα πανάρουμε στο μείγμα παξιμαδιών, τα τινάζουμε καλά, τα απλώνουμε στο ταψί και τα ψήνουμε για 20΄. Τις ροδέλες και τα τέταρτα κολοκυθιού τα περνάμε πρώτα από το αυγό, τα πανάρουμε στο μείγμα παξιμαδιών και τα ψήνουμε για 25΄-30΄.

Βήμα 3

Τζατζίκι: Όσο ψήνουμε τα κολοκυθάκια ψήνουμε και τις σκελίδες σκόρδου με τη φλούδα στον φούρνο. Τρίβουμε το αγγούρι και το πιέζουμε πολύ καλά με τα χέρια ή σε υφασμάτινη πετσέτα να βγάλει τα υγρά του. Σε ένα μπολ βάζουμε τις σκελίδες του σκόρδου, τις πιέζουμε και τις πολτοποιούμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το τζατζίκι και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια ζεστά με το τζατζίκι.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη