kolokithokeftedes_vromi
clock icon
50'

Κολοκυθοκεφτέδες με βρώμη

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τα κολοκυθοκεφτεδάκια

  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  • 250 γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 150 γρ. νιφάδες βρώμης
  • ½ ματσάκι άνηθο (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό (μόνο τα φύλλα), ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. αλεύρι φαρίνα
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • φρυγανιά τριμμένη για το πανάρισμα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για τη σαλάτα

  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 30 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. πολύχρωμα ντοματίνια
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη
  • 250 γρ. φέτα, σε κύβους
  • 15 φύλλα βασιλικού, ψιλοκομμένα
  • 1 μεγάλο κρητικό παξιμάδι, χοντροσπασμένο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Οι κολοκυθοκεφτέδες είναι η απόλυτη συνταγή του καλοκαιριού και εμείς δεν μπορούμε να αντισταθούμε. Εδώ προσθέτουμε στο μίγμα μας λίγη βρώμη και τους συνοδεύουμε με πολύχρωμη σαλάτα, παραλλαγή του κρητικού Ντάκου και… καλή μας όρεξη!

Κολοκυθοκεφτεδάκια: Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αλατίζουμε καλά. Τα αφήνουμε για 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μέχρι να στεγνώσουν και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη γραβιέρα, τις νιφάδες βρώμης, τα μυρωδικά, αρκετό πιπέρι και λίγο αλάτι.

Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά 80 γρ. αλεύρι. Αν το μείγμα είναι αρκετά ρευστό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, πλάθουμε σε κεφτέδες και πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν. Πανάρουμε τα κεφτεδάκια με τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν.

Σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το παξιμάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κ. Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κολοκυθοκεφτεδάκια: Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό μέρος του τρίφτη, τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και αλατίζουμε καλά. Τα αφήνουμε για 1 ώρα για να βγάλουν τα υγρά τους. Κατόπιν, τα στύβουμε καλά με τα χέρια μέχρι να στεγνώσουν και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά, τη γραβιέρα, τις νιφάδες βρώμης, τα μυρωδικά, αρκετό πιπέρι και λίγο αλάτι.

Βήμα 2

Ανακατεύουμε καλά προσθέτοντας σταδιακά 80 γρ. αλεύρι. Αν το μείγμα είναι αρκετά ρευστό, προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα. Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια φωτιά. Παίρνουμε κουταλιές από το μείγμα, πλάθουμε σε κεφτέδες και πιέζουμε λίγο για να πλατύνουν. Πανάρουμε τα κεφτεδάκια με τριμμένη φρυγανιά και τα τηγανίζουμε για 3΄-4΄ μέχρι να ροδίσουν.

Βήμα 3

Σαλάτα: Σε μια σαλατιέρα ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα, το ελαιόλαδο, το ξίδι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το παξιμάδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Styling: Κ. Λυκουρέση, Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία: STUDIOM