kolokythosoupa_ouiski
clock icon
1:30'

Κολοκυθόσουπα με κρέμα ουίσκι και τραγανό χοιρομέρι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1 κιλό κολοκύθα
  • 1 κρεμμύδι ξεφλουδισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 20 γρ. χοιρομέρι
  • Για τους σπόρους κολοκύθας

  • 50 γρ. σπόροι κολοκύθας
  • αλάτι
  • Για την κρέμα ουίσκι

  • 100 ml κρέμα γάλακτος
  • 50 ml ουίσκι bourbon
  • Για το σερβίρισμα

  • έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Πολύ ιδιαίτερη αυτή η κολοκυθόσουπα με τη γευστική ένταση της κρέμας ουίσκι να την κάνει να ξεχωρίζει από ότι έχετε δοκιμάσει ως τώρα.

Για την κολοκυθόσουπα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170˚C. Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και καθαρίζουμε την κολοκύθα, κόβοντάς την σε μικρά/ μεσαία κομμάτια. Στρώνουμε την κολοκύθα σε ένα λαδωμένο ταψί και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο για 50 λεπτά έως ότου η κολοκύθα μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα.

Εντωμεταξύ, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με βαριά βάση σε μέτρια φωτιά. Λιώνουμε το βούτυρο και ιδρώνουμε απαλά τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο στα κρεμμύδια, έως ότου τα κρεμμύδια μαλακώσουν και γίνουν ημιδιαφανή και το μοσχοκάρυδο απελευθερώσει το απαλό άρωμά του.

Αφαιρούμε την κολοκύθα από τον φούρνο και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει πολύ λείο. Αφού περάσουμε τη σούπα από σίτα, τη ρίχνουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για να διατηρηθεί ζεστή, όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου.

Για τους σπόρους κολοκύθας: Όσο η κολοκύθα σιγοβράζει, τοποθετούμε τους σπόρους κολοκύθας σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 8 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία με την κολοκύθα (170˚C). Αφαιρούμε τους σπόρους κολοκύθας από τον φούρνο, τους αλατίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Για την κρέμα ουίσκι: Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, και μόλις αρχίσει να αφρατεύει προσθέτουμε σιγά-σιγά το ουίσκι. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ με ένα κουταλάκι κρέμα ουίσκι, ένα κουταλάκι σπόρους κολοκύθας και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τραγανό χοιρομέρι.

Διαδικασία

Βήμα 1

Για την κολοκυθόσουπα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170˚C. Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά και καθαρίζουμε την κολοκύθα, κόβοντάς την σε μικρά/ μεσαία κομμάτια. Στρώνουμε την κολοκύθα σε ένα λαδωμένο ταψί και τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο για 50 λεπτά έως ότου η κολοκύθα μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα.

Βήμα 2

Εντωμεταξύ, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα με βαριά βάση σε μέτρια φωτιά. Λιώνουμε το βούτυρο και ιδρώνουμε απαλά τα κρεμμύδια και τα καρότα. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο στα κρεμμύδια, έως ότου τα κρεμμύδια μαλακώσουν και γίνουν ημιδιαφανή και το μοσχοκάρυδο απελευθερώσει το απαλό άρωμά του.

Βήμα 3

Αφαιρούμε την κολοκύθα από τον φούρνο και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα με τα κρεμμύδια. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει πολύ λείο. Αφού περάσουμε τη σούπα από σίτα, τη ρίχνουμε σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε καλά για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αλατοπιπερώνουμε και κρατάμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για να διατηρηθεί ζεστή, όσο ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του πιάτου.

Βήμα 4

Για τους σπόρους κολοκύθας: Όσο η κολοκύθα σιγοβράζει, τοποθετούμε τους σπόρους κολοκύθας σε ένα ταψάκι και ψήνουμε για 8 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία με την κολοκύθα (170˚C). Αφαιρούμε τους σπόρους κολοκύθας από τον φούρνο, τους αλατίζουμε και τους αφήνουμε να κρυώσουν.

Βήμα 5

Για την κρέμα ουίσκι: Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, και μόλις αρχίσει να αφρατεύει προσθέτουμε σιγά-σιγά το ουίσκι. Το αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Βήμα 6

Σερβίρουμε τη σούπα σε μπολ με ένα κουταλάκι κρέμα ουίσκι, ένα κουταλάκι σπόρους κολοκύθας και ένα κουταλάκι ελαιόλαδο και τραγανό χοιρομέρι.