20190213145717_kormos maskarpone

ΓΛΥΚΑ

clock icon
40'

Κορμός με cream cheese, βατόμουρα και κρέμα γάλακτος

Υλικά

  • 250γρ. Arla Φρέσκο Τυρί Κρέμα
  • 300γρ. βατόμουρα φρέσκα ή αποψυγμένα
  • 600ml Arla Κρέμα Γάλακτος με 36% λιπαρά
  • σπόρους από ½ μπαστουνάκι βανίλιας
  • 2 φύλλα ζελατίνας
  • 75γρ. ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
  • 150ml γλυκό κρασί Σάμου ή Μοσχάτο Λήμνου
  • 12 σαβαγιάρ
  • φιλέ αμυγδάλου
  • ασημένια κουφετάκια για διακόσμηση

Λαχταριστός, λευκός κορμός με φίνα γεύση από φρέσκο τυρί κρέμα και βατόμουρα. Το ιδανικό επιδόρπιο για ένα ρομαντικό δείπνο. Για άψογη υφή στο γλυκό μας επιλέξαμε προϊόντα Arla.

Βρέχετε μια μακρόστενη φόρμα μήκους 21εκ., πλάτους 8εκ. και ύψους 7εκ. και όπως είναι ελαφρά βρεγμένη τη στρώνετε με λαδόκολλα (για να μαλακώσει), αφήνοντας να εξέχει αρκετά.
Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Λιώνετε 125γρ. από τα βατόμουρα μέχρι να γίνουν πουρές και τα περνάτε από σουρωτήρι του τσαγιού να φύγουν τα σπόρια.
Χτυπάτε 450ml από την Κρέμα Γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνειά της μαλακές κορφούλες. Αναμιγνύετε το Cream Cheese με τη βανίλια και τη ζάχαρη και ρίχνετε το μίγμα στην χτυπημένη κρέμα. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.
Στύβετε τις ζελατίνες και τις διαλύετε σε δύο κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Ανακατεύετε δύο κουταλάκια του γλυκού από τις διαλυμένες ζελατίνες στον πουρέ των βατόμουρων και τις υπόλοιπες στο μίγμα της κρέμας.
Απλώνετε λίγo από το Cream Cheese στη φόρμα μέχρι να έχετε μία στρώση περίπου 0,5 εκ. Περιχύνετε με το ⅓ του πουρέ. Βουτάτε δύο σαβαγιάρ στο γλυκό κρασί και τα τοποθετείτε στη μία πλευρά της τερίνας. Επαναλαμβάνετε με άλλα δύο στην άλλη πλευρά και άλλα δύο κατά μήκος του κέντρου. Ρίχνετε λίγo ακόμα Cream Cheese πάνω από τα σαβαγιάρ και ανάμεσα στα κενά τους σπρώχνετε τα μισά βατόμουρα μέσα στην κρέμα κι ανάμεσα από τα σαβαγιάρ.
Πασπαλίζετε με τον πουρέ, τοποθετείτε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ όπως τα προηγούμενα και επαναλαμβάνετε με την κρέμα τυριού, τα βατόμουρα και τον υπόλοιπο πουρέ. Καλύπτετε με τη λαδόκολλα που περισσεύει και αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες να σταθεροποιηθεί καλά.
Σερβίρετε αναποδογυρίζοντας την τερίνα σε μια πιατέλα. Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την απλώνετε πάνω στον κορμό. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα, κουφετάκια και σερβίρετε.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βρέχετε μια μακρόστενη φόρμα μήκους 21εκ., πλάτους 8εκ. και ύψους 7εκ. και όπως είναι ελαφρά βρεγμένη τη στρώνετε με λαδόκολλα (για να μαλακώσει), αφήνοντας να εξέχει αρκετά.

Βήμα 2

Μουλιάζετε τις ζελατίνες σε κρύο νερό για 5 λεπτά. Λιώνετε 125γρ. από τα βατόμουρα μέχρι να γίνουν πουρές και τα περνάτε από σουρωτήρι του τσαγιού να φύγουν τα σπόρια.

Βήμα 3

Χτυπάτε 450ml από την Κρέμα Γάλακτος μέχρι να σχηματιστούν στην επιφάνειά της μαλακές κορφούλες. Αναμιγνύετε το Cream Cheese με τη βανίλια και τη ζάχαρη και ρίχνετε το μίγμα στην χτυπημένη κρέμα. Ανακατεύετε να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 4

Στύβετε τις ζελατίνες και τις διαλύετε σε δύο κουταλιές της σούπας ζεστό νερό. Ανακατεύετε δύο κουταλάκια του γλυκού από τις διαλυμένες ζελατίνες στον πουρέ των βατόμουρων και τις υπόλοιπες στο μίγμα της κρέμας.

Βήμα 5

Απλώνετε λίγo από το Cream Cheese στη φόρμα μέχρι να έχετε μία στρώση περίπου 0,5 εκ. Περιχύνετε με το ⅓ του πουρέ. Βουτάτε δύο σαβαγιάρ στο γλυκό κρασί και τα τοποθετείτε στη μία πλευρά της τερίνας. Επαναλαμβάνετε με άλλα δύο στην άλλη πλευρά και άλλα δύο κατά μήκος του κέντρου. Ρίχνετε λίγo ακόμα Cream Cheese πάνω από τα σαβαγιάρ και ανάμεσα στα κενά τους σπρώχνετε τα μισά βατόμουρα μέσα στην κρέμα κι ανάμεσα από τα σαβαγιάρ.

Βήμα 6

Πασπαλίζετε με τον πουρέ, τοποθετείτε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ όπως τα προηγούμενα και επαναλαμβάνετε με την κρέμα τυριού, τα βατόμουρα και τον υπόλοιπο πουρέ. Καλύπτετε με τη λαδόκολλα που περισσεύει και αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες να σταθεροποιηθεί καλά.

Βήμα 7

Σερβίρετε αναποδογυρίζοντας την τερίνα σε μια πιατέλα. Χτυπάτε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την απλώνετε πάνω στον κορμό. Πασπαλίζετε με αμύγδαλα, κουφετάκια και σερβίρετε.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food styling: Tina Webb