melitsanosalata_kotopoulo_mikri
clock icon
40'

Κοτομπουκιές με ζεστή μελιτζανοσαλάτα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τη μελιτζανοσαλάτα

  • 700 γρ. µελιτζάνες φλάσκες
  • 10 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκοµµένες
  • 3 ντοµάτες, σε κύβους
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σκόνη
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύµινο, σκόνη
  • 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 2 κουτ. σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 2 ½ κουτ. σούπας χυµό λεµονιού
  • αλάτι
  • Για τις κοτομπουκιές με πάπρικα

  • 2 κουτ. γλυκού πάπρικα, σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μιξ μπαχαρικών για πουλερικά (στα σούπερ μάρκετ)
  • 500 γρ. στήθος κοτόπουλο χωρίς πέτσα, σε κύβους
  • 1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χυμό φρέσκου λεμονιού
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Φτιάξτε αυτό το μεζεδάκι με τις κοτομπουκιές, που γίνεται πιο ιδιαίτερο με τη συνοδευτική του μελιτζανοσαλάτα, σερβίρετέ το ζεστό και βάλτε το στη μέση να τσιμπολογήσει όλη η παρέα μαζί με κρύα μπίρα. Ιδανικό για ένα πρόχειρο κάλεσμα με φίλους στο σπίτι.

Μελιτζανοσαλάτα: Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες με ένα πίλερ λαχανικών (αποφλοιωτή). Τις κόβουµε σε φέτες πάχους 1 εκ., τις πασπαλίζουµε µε αλάτι και τις βάζουµε σε ένα σουρωτήρι για 30΄. Τις ξεπλένουµε µε νερό. Τις στραγγίζουµε πιέζοντάς τες απαλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο (1 εκ. σε ύψος) σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τις φέτες μελιτζάνας σε δόσεις για 2΄-3΄ ή μέχρι να ροδίσουν, προσθέτοντας επιπλέον λάδι κάθε φορά αν χρειαστεί. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Με το λάδι που έχει αποµείνει στο τηγάνι σοτάρουµε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις ντοµάτες, την πάπρικα, το κύµινο και το πιπέρι καγιέν και ρυθμίζουμε τη φωτιά στο μέτριο. Προσθέτουμε τις φέτες µελιτζάνας και σοτάρουµε για 3΄-4΄, λιώνοντας ελαφρώς τη µελιτζάνα και την ντοµάτα µε ένα πιρούνι. Συνεχίζουμε να σοτάρουµε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. Πρέπει να μείνει μόνο λίγο λάδι στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το λεμόνι και ανακατεύουμε απαλά.

Κοτομπουκιές: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την πάπρικα, το μιξ μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για 5΄-6΄. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με τη μελιτζανοσαλάτα.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Μελιτζανοσαλάτα: Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες με ένα πίλερ λαχανικών (αποφλοιωτή). Τις κόβουµε σε φέτες πάχους 1 εκ., τις πασπαλίζουµε µε αλάτι και τις βάζουµε σε ένα σουρωτήρι για 30΄. Τις ξεπλένουµε µε νερό. Τις στραγγίζουµε πιέζοντάς τες απαλά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 2

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε ελαιόλαδο (1 εκ. σε ύψος) σε δυνατή φωτιά. Τηγανίζουµε τις φέτες μελιτζάνας σε δόσεις για 2΄-3΄ ή μέχρι να ροδίσουν, προσθέτοντας επιπλέον λάδι κάθε φορά αν χρειαστεί. Τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Βήμα 3

Με το λάδι που έχει αποµείνει στο τηγάνι σοτάρουµε το σκόρδο σε χαμηλή φωτιά για λίγα δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τις ντοµάτες, την πάπρικα, το κύµινο και το πιπέρι καγιέν και ρυθμίζουμε τη φωτιά στο μέτριο. Προσθέτουμε τις φέτες µελιτζάνας και σοτάρουµε για 3΄-4΄, λιώνοντας ελαφρώς τη µελιτζάνα και την ντοµάτα µε ένα πιρούνι. Συνεχίζουμε να σοτάρουµε μέχρι να εξατμιστεί το περισσότερο υγρό. Πρέπει να μείνει μόνο λίγο λάδι στο τηγάνι. Προσθέτουμε τον μαϊντανό και το λεμόνι και ανακατεύουμε απαλά.

Βήμα 4

Κοτομπουκιές: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την πάπρικα, το μιξ μπαχαρικών, αλάτι και πιπέρι. Ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 5

Στο μεταξύ, σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μόλις κάψει σοτάρουμε τα κομμάτια του κοτόπουλου για 5΄-6΄. Ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε για άλλα 5΄. Περιχύνουμε με τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σερβίρουμε αμέσως με τη μελιτζανοσαλάτα.

Styling: Κ. Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M