Gemisto kotopoulo_anoigma
clock icon
2:10'

Κοτόπουλο γεμιστό με σταφίδες, μανιτάρια και λιαστή ντομάτα

Υλικά

    Μερίδες: 6

    Για το κοτόπουλο

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα απαλή
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ε.π. ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη γέμιση

  • 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 150 γρ. μανιτάρια της επιλογής μας, ψιλοκομμένα σαν κιμάς
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 ml χυμό πορτοκάλι
  • ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  • ½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • 50 γρ. λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι
  • 2 κουτ. σούπας καρυδόψιχα
  • 2 κουτ. σούπας μαύρες σταφίδες
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Επιπλέον χρειαζόμαστε]

  • 2 κουτ. σούπας σκληρό τυρί, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας μέλι
  • ε.π. ελαιόλαδο για την επάλειψη

Φτιάχνουμε κοτόπουλο για το γιορτινό τραπέζι, με πεντανόστιμη γέμιση από σταφίδες και μανιτάρι και μαριναρισμένο με μέλι και μουστάρδα.

Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια, τα οποία αλατίζουμε, για 3΄-4΄ σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη.

Σβήνουμε με τον χυμό, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το γεμίζουμε με τη γέμιση, το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε στενή γάστρα με καπάκι. Λαδώνουμε τα χέρια μας και κάνουμε καλό μασάζ, εξωτερικά με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου στους 180°C για 1 ώρα, κατόπιν το ξεσκεπάζουμε.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο, και όσο ψήνεται, το αλείφουμε αρκετές φορές με πινέλο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη γέμισή του, φύλλα φασκόμηλου και φέτες πορτοκάλι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος -  Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio Lm

Κοστολογείται περίπου 2,50€ κατ΄ άτομο

Διαδικασία

Βήμα 1

Γέμιση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε μεγάλο και ευρύχωρο τηγάνι σοτάρουμε με το ελαιόλαδο τα μανιτάρια, τα οποία αλατίζουμε, για 3΄-4΄ σε δυνατή φωτιά να βγάλουν τα υγρά τους. Προσθέτουμε το πράσο, το σκόρδο και το κρεμμύδι συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 2΄ ακόμη.

Βήμα 2

Σβήνουμε με τον χυμό, προσθέτουμε τα μπαχαρικά, τις λιαστές ντομάτες, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει η γέμιση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την καρυδόψιχα και τις σταφίδες.

Βήμα 3

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το γεμίζουμε με τη γέμιση, το δένουμε με σπάγκο μαγειρικής και το τοποθετούμε σε στενή γάστρα με καπάκι. Λαδώνουμε τα χέρια μας και κάνουμε καλό μασάζ, εξωτερικά με αλάτι, πιπέρι και θυμάρι. Ψήνουμε στη χαμηλή θέση του φούρνου στους 180°C για 1 ώρα, κατόπιν το ξεσκεπάζουμε.

Βήμα 4

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τη μουστάρδα, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο, και όσο ψήνεται, το αλείφουμε αρκετές φορές με πινέλο. Σερβίρουμε το κοτόπουλο με τη γέμισή του, φύλλα φασκόμηλου και φέτες πορτοκάλι.

Styling: Τζαννής Σιφναίος -  Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio Lm

Κοστολογείται περίπου 2,50€ κατ΄ άτομο