kotopoulo_indiki_saltsa_anoigma
clock icon
1:25'

Κοτόπουλο σε ινδική σάλτσα με ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου

  • 800 γρ. φιλέτο κοτόπουλο, κομμένο σε μπουκιές
  • 100 στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 30 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 2 κουτ. σούπας λεμόνι
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • Για τη σάλτσα Μasala

  • 30 γρ. βούτυρο ή λάδι καρύδας ή ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
  • 50 γρ. τζίντζερ, τριμμένο
  • 50 γρ. κάσιους ή αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 1/2 κουτ. γλυκού κόλιανδρο, τριμμένο
  • 1½ κουτ. γλυκού garam masala ή κάρυ
  • 1/4 κουτ. γλυκού κόκκινο καυτερό πιπέρι, προαιρετικά
  • 300 γρ. αποφλοιωμένες ντομάτες με τον χυμό τους
  • 150 γρ. γιαούρτι, για το τελείωμα της σάλτσας
  • αλάτι

Αυτή η ινδική σάλτσα δίνει εξωτικό χαρακτήρα στο κοτόπουλο και το μεταμορφώνει γευστικά.

Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου, το οποίο προσθέτουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 30΄ ή και περισσότερο, αν έχουμε χρόνο.

Κατόπιν βάζουμε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος ή αντικολλητικό ταψί ψήνουμε στον φούρνο και το ψήνουμε στους 200°C για 25΄ στις αντιστάσεις.

Σάλτσα Μasala: Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι καρύδας και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 10΄ τα κρεμμύδια, τα οποία αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα σκόρδα και το τζίντζερ σοτάροντας για 2΄ ακόμη και συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Τέλος, προσθέτουμε 150 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10΄ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πολτοποιούμε τη σάλτσα, την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και αφού την αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία της, ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά.

Μόλις βγάλουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, το προσθέτουμε αμέσως στη σάλτσα και κουνάμε την κατσαρόλα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Μαρινάρισμα: Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά για το μαρινάρισμα του κοτόπουλου, το οποίο προσθέτουμε μέσα στο μπολ και ανακατεύουμε καλά. Μαρινάρουμε στο ψυγείο για 30΄ ή και περισσότερο, αν έχουμε χρόνο.

Βήμα 2

Κατόπιν βάζουμε το κοτόπουλο σε πυρίμαχο σκεύος ή αντικολλητικό ταψί ψήνουμε στον φούρνο και το ψήνουμε στους 200°C για 25΄ στις αντιστάσεις.

Βήμα 3

Σάλτσα Μasala: Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή το λάδι καρύδας και σοτάρουμε σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία για 10΄ τα κρεμμύδια, τα οποία αλατίζουμε. Προσθέτουμε τα σκόρδα και το τζίντζερ σοτάροντας για 2΄ ακόμη και συνεχίζουμε προσθέτοντας όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Βήμα 4

Τέλος, προσθέτουμε 150 ml νερό και μαγειρεύουμε για 10΄ ή μέχρι να δέσει η σάλτσα. Πολτοποιούμε τη σάλτσα, την επιστρέφουμε στην κατσαρόλα και αφού την αφήσουμε να πέσει η θερμοκρασία της, ενσωματώνουμε το γιαούρτι ανακατεύοντας πολύ καλά.

Βήμα 5

Μόλις βγάλουμε το κοτόπουλο από τον φούρνο, το προσθέτουμε αμέσως στη σάλτσα και κουνάμε την κατσαρόλα.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη