kotsi_xoirino_anoigma
clock icon
3:0'

Κότσι χοιρινό με μαύρη μπίρα και cranberry sauce

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για το κρέας

  • 3 χοιρινά κότσια (1.200-1.400 γρ. το καθένα)
  • 150 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη μαρινάδα

  • 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουτ. σούπας θυμάρι, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας θρούμπι, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη, τριμμένη
  • 1 κουτ. σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 3 κρεμμύδια, σε φέτες
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 κουτάκια μαύρη μπίρα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την cranberry sauce

  • 450 γρ. cranberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 κουτ. σούπας μηλόξιδο
  • 50 ml κονιάκ ή λικέρ πορτοκαλιού
  • 3 πορτοκάλια, τον χυμό + ξύσμα από το 1
  • 130 γρ. μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • αλάτι

Αυτό το κότσι που μαρινάρεται για αρκετές ώρες σε μαύρη μπίρα και σερβίρεται με σάλτσα με cranberries γίνεται τόσο νόστιμο που δεν θα το φτιάχνετε μόνο σε ιδιαίτερες περιστάσεις, αλλά θα το επιλέγετε και για το Κυριακάτικο τραπέζι.

Κρέας: Πλένουμε τα κότσια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το θρούμπι, τη ρίγανη και την πάπρικα και με το μείγμα αυτό τρίβουμε καλά τα κότσια ώστε τα μυρωδικά να εισχωρήσουν στις εγκοπές. Βάζουμε τα κότσια σε μια γάστρα προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, ρίχνουμε την μπίρα, κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Μετά από 6 ώρες περιχύνουμε τα κότσια με τα 100 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2,5 ώρες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 3-4 φορές. Παράλληλα
φτιάχνουμε τη sauce.

Cranberry sauce: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το μηλόξιδο. Μόλις εξατμιστεί φλαμπάρουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τα cranberries, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και μία καλή πρέζα αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε για 12΄-15΄.

Μόλις τα κότσια είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιατέλα με την cranberry sauce και αν θέλουμε με ψητές πατάτες ή πουρέ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κρέας: Πλένουμε τα κότσια και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Τα χαράζουμε ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι.

Βήμα 2

Μαρινάδα: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το θυμάρι, το θρούμπι, τη ρίγανη και την πάπρικα και με το μείγμα αυτό τρίβουμε καλά τα κότσια ώστε τα μυρωδικά να εισχωρήσουν στις εγκοπές. Βάζουμε τα κότσια σε μια γάστρα προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τη δάφνη, ρίχνουμε την μπίρα, κλείνουμε τη γάστρα με καπάκι και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.

Βήμα 3

Μετά από 6 ώρες περιχύνουμε τα κότσια με τα 100 ml ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 2,5 ώρες μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος τα γυρίζουμε 3-4 φορές. Παράλληλα
φτιάχνουμε τη sauce.

Βήμα 4

Cranberry sauce: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο στο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το μηλόξιδο. Μόλις εξατμιστεί φλαμπάρουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Προσθέτουμε τα cranberries, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια, το μέλι, το ξυλάκι κανέλας και μία καλή πρέζα αλάτι. Μόλις πάρουν μία βράση χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και σιγομαγειρεύουμε για 12΄-15΄.

Βήμα 5

Μόλις τα κότσια είναι έτοιμα σερβίρουμε σε πιατέλα με την cranberry sauce και αν θέλουμε με ψητές πατάτες ή πουρέ.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφίες: Studio LM