mikri-krema-anthotyro-me-lemontselo
clock icon
30'

Κρέμα ανθότυρου με άρωμα λιμοντσέλο και σοτέ ρόγες σταφυλιού

Υλικά

  • 400γρ. ανθότυρο
  • 2 ασπράδια αβγού
  • 100γρ. γιαούρτι σουρωτό
  • 1 σφηνάκι λιμοντσέλο
  • 2 κουτ. σούπας σταφίδα μαύρη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα φιλέ
  • 60 ρόγες από σταφύλια σουλτανίνα
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο φρέσκο
  • ½ ποτήρι κρασιού γλυκό κρασί Μοσχάτο

Tips

  • Πατρίδα του λιμοντσέλο είναι το Κάπρι της Ιταλίας. Λέγεται ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούριο, απλό ποτό, που είχε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε. Οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους.

Ανάλαφρο επιδόρπιο με ανθότυρο, σταφίδες, σταφύλια και φίνο άρωμα λεμονιού. Ιδανικό για να κλείσει ευχάριστα ένα φθινοπωρινό τραπέζι.

Σε κατσαρολάκι βάζετε ένα φλιτζάνι νερό, το κονιάκ και τις σταφίδες και τις βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φουσκώσουν. Τις κρυώνετε και τις σουρώνετε.
Σε μπολ βάζετε τον ανθότυρο και τον θρυμματίζετε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Τέλος, ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και ανακατεύετε.
Στον μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα. Ρίχνετε μέσα σιγά σιγά το λιμοντσέλο. Μόλις απορροφηθεί αδειάζετε τη μαρέγκα στο μίγμα του ανθότυρου και ανακατεύετε απαλά με μαριζ, να ομογενοποιηθεί. Μοιράζετε το μίγμα σε έξι κολονάτα ποτήρια. Τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.
Για τις σοταρισμένες ρόγες σταφυλιού: Σε τηγάνι βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και ζεσταίνετε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνετε μέσα τα σταφύλια και τα σοτάρετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνετε μέσα το κρασί και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να σφίξει το σιρόπι.
Για να σερβίρετε, μοιράζετε τα ζεστά σταφύλια πάνω στις παγωμένες κρέμες και περιχύνετε με όσο σιρόπι έμεινε στο τηγάνι.
Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε κατσαρολάκι βάζετε ένα φλιτζάνι νερό, το κονιάκ και τις σταφίδες και τις βράζετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να φουσκώσουν. Τις κρυώνετε και τις σουρώνετε.

Βήμα 2

Σε μπολ βάζετε τον ανθότυρο και τον θρυμματίζετε καλά με ένα πιρούνι. Προσθέτετε το γιαούρτι και ανακατεύετε καλά να γίνει το μίγμα ομοιογενές. Τέλος, ρίχνετε μέσα τις σταφίδες και ανακατεύετε.

Βήμα 3

Στον μίξερ χτυπάτε τα ασπράδια των αβγών σε μαρέγκα. Ρίχνετε μέσα σιγά σιγά το λιμοντσέλο. Μόλις απορροφηθεί αδειάζετε τη μαρέγκα στο μίγμα του ανθότυρου και ανακατεύετε απαλά με μαριζ, να ομογενοποιηθεί. Μοιράζετε το μίγμα σε έξι κολονάτα ποτήρια. Τα βάζετε στο ψυγείο να κρυώσουν.

Βήμα 4

Για τις σοταρισμένες ρόγες σταφυλιού: Σε τηγάνι βάζετε το βούτυρο, τη ζάχαρη και ζεσταίνετε μέχρι να λιώσουν. Ρίχνετε μέσα τα σταφύλια και τα σοτάρετε καλά ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνετε μέσα το κρασί και μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά μέχρι να σφίξει το σιρόπι.

Βήμα 5

Για να σερβίρετε, μοιράζετε τα ζεστά σταφύλια πάνω στις παγωμένες κρέμες και περιχύνετε με όσο σιρόπι έμεινε στο τηγάνι.

Φωτογραφία - Food styling: Αντωνία Κατή