kritharoto_elies_anoigma
clock icon
35'

Κριθαρότο με ελιές, φέτα και ούζο

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 50 γρ. ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 200 γρ. κριθαράκι μέτριο
  • 4 κουτ. σούπας ούζο
  • 200 γρ. ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπούκοβο, προαιρετικά
  • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι
  • 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
  • 650-700 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό λαχανικών
  • 150 γρ. σκληρή φέτα, κομμένη σε κύβους
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη
  • 50 γρ. πράσινες ελιές, σε φέτες
  • 1 κουτ. σούπας βασιλικό, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας μάραθο, ψιλοκομμένο
  • 8 ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Tips

  • Μπορείτε να προσθέσετε και 4-5 ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες.
  • Επειδή τα υλικά είναι αρκετά αλμυρά, να είστε προσεκτικοί με το αλάτι.

Πανεύκολο και πεντανόστιμο, μαγειρεμένο ελαφριά με ελαιόλαδο, τη φέτα να δένει τη σάλτσα και το ούζο να δίνει την απαραίτητη καλοκαιρινή νότα στη γεύση!

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, την πιπεριά, το κρεμμύδια και τα σκόρδα για 4΄. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3΄, σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μπούκοβο, το θυμάρι, τη μουστάρδα και τη μισή ποσότητα από το νερό.

Μαγειρεύουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά προσθέτοντας το νερό σταδιακά και ανακατεύοντας συχνά, περίπου για 20΄.

Περίπου 3΄ πριν αποσύρουμε προσθέτουμε τη φέτα, την κάππαρη, τις ελιές, τον βασιλικό, τον μάραθο, τα ντοματίνια και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό με επιπλέον ψιλοκομμένο μάραθο και με μπούκοβο.

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε, σε μέτρια φωτιά, την πιπεριά, το κρεμμύδια και τα σκόρδα για 4΄. Προσθέτουμε το κριθαράκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3΄, σβήνουμε με το ούζο και προσθέτουμε τις ντομάτες, το μπούκοβο, το θυμάρι, τη μουστάρδα και τη μισή ποσότητα από το νερό.

Βήμα 2

Μαγειρεύουμε σε μέτρια δυνατή φωτιά προσθέτοντας το νερό σταδιακά και ανακατεύοντας συχνά, περίπου για 20΄.

Βήμα 3

Περίπου 3΄ πριν αποσύρουμε προσθέτουμε τη φέτα, την κάππαρη, τις ελιές, τον βασιλικό, τον μάραθο, τα ντοματίνια και αποσύρουμε. Σερβίρουμε το κριθαρότο ζεστό με επιπλέον ψιλοκομμένο μάραθο και με μπούκοβο.