kydonia_pikramygdalo
clock icon
1:20'

Κυδώνια με πικραμύγδαλο

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τα κυδώνια

  • 4 κυδώνια μεσαία
  • ½ λεμόνι
  • 600 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 2 καρφάκια γαρίφαλο
  • ½ λοβό βανίλιας, ξυσμένα με μαχαίρι τα σποράκια
  • 100 ml κρασί γλυκό Σάμου
  • 20 ml λικέρ πικραμύγδαλο
  • 100 ml νερό
  • 60 γρ. αμύγδαλα λευκά, ψημένα και σπασμένα
  • Για την κρέμα πικραμύγδαλο

  • 310 γρ. λευκή κουβερτούρα
  • 160 ml κρέμα γάλακτος 35% + 400 ml επιπλέον
  • 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 20 ml γλυκόζη
  • 35 ml λικέρ πικραμύγδαλο

Φτιάχνουμε ένα κλασικό επιδόρπιο με κυδώνια και το απογειώνουμε αρωματικά με μια κρέμα από πικραμύγδαλο.

Κυδώνια: Πλένουμε τα κυδώνια σε τρεχούμενο νερό να φύγει το χνούδι τους. Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα αλείφουμε με την κούπα του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Σε ένα ταψάκι που το έχουμε προθερμάνει στον φούρνο για να είναι ζεστό, βάζουμε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, τα σποράκια βανίλιας, το γλυκό κρασί, το λικέρ και το νερό και προσθέτουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45΄. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15΄ ακόμη. Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Κρέμα πικραμύγδαλο: Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, βάζουμε το λικέρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και έπειτα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα στο μίξερ. Σερβίρουμε τα κυδώνια με λίγο από το σιρόπι τους, μια κουταλιά από την αφράτη κρέμα και τα σπασμένα αμύγδαλα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Κυδώνια: Πλένουμε τα κυδώνια σε τρεχούμενο νερό να φύγει το χνούδι τους. Κόβουμε στη μέση και αφαιρούμε το κουκούτσι. Τα αλείφουμε με την κούπα του λεμονιού για να μη μαυρίσουν.

Βήμα 2

Σε ένα ταψάκι που το έχουμε προθερμάνει στον φούρνο για να είναι ζεστό, βάζουμε τη ζάχαρη, το γαρίφαλο, τα σποράκια βανίλιας, το γλυκό κρασί, το λικέρ και το νερό και προσθέτουμε τα κυδώνια με τη φλούδα προς τα πάνω.

Βήμα 3

Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45΄. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 15΄ ακόμη. Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα.

Βήμα 4

Κρέμα πικραμύγδαλο: Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα μπολ. Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τη γλυκόζη και περιχύνουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, βάζουμε το λικέρ και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.

Βήμα 5

Βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα και έπειτα χτυπάμε ελαφρά με το σύρμα στο μίξερ. Σερβίρουμε τα κυδώνια με λίγο από το σιρόπι τους, μια κουταλιά από την αφράτη κρέμα και τα σπασμένα αμύγδαλα.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Studio LM