clock icon
35'

Λαβράκια με λαδολέμονο κάππαρης και λαχανικά σοτέ

Υλικά

  • 2 λαβράκια "ΑB Επιλογή"
  • ½ φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας "η ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη"
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη
  • ½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
  • Για τη γαρνιτούρα

  • 1 φλιτζανάκι του καφέ εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Καλαμάτας "η ΑΒ κοντά στην Ελληνική γη"
  • 2 κολοκυθάκια ΑΒ BIO σε ροδέλες
  • ½ πιπεριά κόκκινη σε κυβάκια
  • ½ πιπεριά κίτρινη σε κυβάκια
  • 2 καρότα ΑΒ BIO σε ροδέλες
  • 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι τριμμένο
  • ½ φλιτζανάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • χυμό από ½ λεμόνι
  • αλάτι, πιπέρι

Tips

  • Το Λαβράκι «ΑΒ Επιλογή» διακρίθηκε διεθνώς, αφού απέσπασε πρόσφατα 2 Χρυσά Αστέρια Ανώτερης Γεύσης, από το International Taste Institute, έναν κορυφαίο και ανεξάρτητο θεσμό στις Βρυξέλλες. Προέρχεται από το Αλιβερί και τη Ναύπακτο. Παράγεται στις πρώτες πιστοποιημένες φάρμες με ASC σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η πρωτοποριακή πρωτοβουλία που ξεκίνησε από την ΑΒ Βασιλόπουλος, το WWF Ελλάς και τη ΝΗΡΕΥΣ, οδήγησε την Ελλάδα σε αυτή την Ευρωπαϊκή πρωτιά για αγαπημένα ψάρια, όπως η τσιπούρα και το λαβράκι, βάσει του νέου προτύπου Aquaculture Stewardship Council (ASC), του διεθνούς, ανεξάρτητου οργανισμού που προωθεί ορθές πρακτικές, οι οποίες ελαχιστοποιούν το περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτύπωμα του κλάδου της υδατοκαλλιέργειας.

Η επιτομή της ψαροφαγίας με ωραία ψημένα λαβράκια περιχυμένα με λαδολέμονο κάππαρης. Πιάτο που αξίζει πολλά Χρυσά Αστέρια Ανώτερης Γεύσης!

Ετοιμάζετε το λαδολέμονο: Στο μπλέντερ του μίξερ σας χτυπάτε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, την κάππαρη και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές το βάζετε σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί καλά σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε όλα τα λαχανικά ταυτόχρονα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνετε.

Προσθέτετε ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις απορροφηθεί το νερό περιχύνετε με το λεμόνι και πασπαλίζετε με τον άνηθο. Αφήνετε τα λαχανικά να κρυώσουν ελαφρώς.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC. Αλατοπιπερώνετε τα ψάρια και τα ψήνετε στο γκριλ για 9-10 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Σερβίρετε από ένα λαβράκι σε κάθε πιάτο, περιχύνετε με το dressing της κάππαρης και γαρνίρετε με τα λαχανικά.

Διαδικασία

Βήμα 1

Ετοιμάζετε το λαδολέμονο: Στο μπλέντερ του μίξερ σας χτυπάτε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, την κάππαρη και 1 κουταλιά της σούπας νερό. Όταν το μίγμα γίνει ομοιογενές το βάζετε σε ένα μπολ και το ανακατεύετε με τον ψιλοκομμένο άνηθο.

Βήμα 2

Ετοιμάζετε τη γαρνιτούρα: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ρίχνετε το ελαιόλαδο και όταν ζεσταθεί καλά σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Προσθέτετε όλα τα λαχανικά ταυτόχρονα και τα σοτάρετε ανακατεύοντας συνέχεια. Αλατοπιπερώνετε.

Βήμα 3

Προσθέτετε ½ φλιτζανάκι του καφέ νερό και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Μόλις απορροφηθεί το νερό περιχύνετε με το λεμόνι και πασπαλίζετε με τον άνηθο. Αφήνετε τα λαχανικά να κρυώσουν ελαφρώς.

Βήμα 4

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200oC. Αλατοπιπερώνετε τα ψάρια και τα ψήνετε στο γκριλ για 9-10 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά. Σερβίρετε από ένα λαβράκι σε κάθε πιάτο, περιχύνετε με το dressing της κάππαρης και γαρνίρετε με τα λαχανικά.