poures_lemonatos
clock icon
50'

Λεμονάτος πουρές φούρνου

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 1,3 κιλά πατάτες Κύπρου
  • 140 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια, το ξύσμα
  • 1/2 λεμόνι, τον χυμό
  • 2 κλαδάκια θυμάρι φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού πολτό από ψητό σκόρδο
  • 1 ματσάκι σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 140 γρ. πεκορίνο, τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρέσκο

Ο Γκίκας Ξενάκης μεταμορφώνει την πατάτα σε έναν ιδιαίτερο πουρέ φούρνου με τα αρώματα του λεμονιού και του σχοινόπρασου.

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαιράκι. Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, όσο είναι ακόμα ζεστές.

Βάζουμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα κατσαρολάκι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει ωραία υφή, προσθέτουμε το ξύσμα από δύο λεμόνια και τον χυμό μισού λεμονιού, το φρέσκο θυμάρι, φρέσκο πιπέρι και τον πολτό από το σκόρδο.

Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και το πεκορίνο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C μέχρι να μαλακώσουν και να τρυπιούνται εύκολα με το μαχαιράκι. Στη συνέχεια, τις ξεφλουδίζουμε με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, όσο είναι ακόμα ζεστές.

Βήμα 2

Βάζουμε την ψίχα από τις πατάτες σε ένα κατσαρολάκι και σιγά-σιγά προσθέτουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ενώ ανακατεύουμε. Μόλις αποκτήσει ωραία υφή, προσθέτουμε το ξύσμα από δύο λεμόνια και τον χυμό μισού λεμονιού, το φρέσκο θυμάρι, φρέσκο πιπέρι και τον πολτό από το σκόρδο.

Βήμα 3

Προσθέτουμε το σχοινόπρασο και το πεκορίνο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Styling: Elena Jeffrey - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M