Garlicky Mushroom Sage Linguine
clock icon
35'

Λιγκουίνι με μανιτάρια, σκόρδο και φασκόμηλο

Υλικά

  • 500 γρ. λιγκουίνι
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 500 γρ. μανιτάρια καφέ, σε φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο
  • 2 καλές πρέζες μπούκοβο καυτερό
  • 2 χούφτες φυλλαράκια φασκόμηλο, κομμένα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 100 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
  • αλάτι

Μια συνταγή του κορυφαίου σεφ Φαμπρίτσιο Μπουλιάνι, που αγαπήθηκε πολύ από το ελληνικό κοινό. Oι γεύσεις του και οι συνταγές του παραμένουν ανεξίτηλες στην Ελλάδα, όπου έζησε τα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.
Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και τα υγρά στο σκεύος να έχουν σχεδόν εξατμιστεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Κατόπιν ανακατεύουμε το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 1΄ επιπλέον. Αλατίζουμε καλά.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα μανιτάρια, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα και τόσο νερό ώστε να πάρουμε μια ελαφριά σάλτσα.
Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.

Διαδικασία

Βήμα 1

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα σύμφωνα με τις οδηγίες στη συσκευασία.

Βήμα 2

Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα μανιτάρια ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν καλά και να πάρουν ένα ωραίο χρυσό χρώμα και τα υγρά στο σκεύος να έχουν σχεδόν εξατμιστεί. Προσθέτουμε το σκόρδο και το μπούκοβο και σοτάρουμε για 2΄-3΄. Κατόπιν ανακατεύουμε το φασκόμηλο και σοτάρουμε για 1΄ επιπλέον. Αλατίζουμε καλά.

Βήμα 3

Σουρώνουμε τα ζυμαρικά κρατώντας 1 φλιτζάνι από το νερό τους. Ανακατεύουμε τα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα μανιτάρια, τον χυμό λεμονιού, την παρμεζάνα και τόσο νερό ώστε να πάρουμε μια ελαφριά σάλτσα.

Βήμα 4

Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε αμέσως.