mousakas_livanezikos
clock icon
1:10'

Λιβανέζικος μουσακάς

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες, σε χοντρά κυβάκια
  • 2 κολοκυθάκια, σε χοντρά κυβάκια
  • 2 πράσινες πιπεριές, σε μεγάλα καρέ
  • 1 κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 ποτήρι ρεβίθια βρασμένα
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
  • 1 κλωναράκι θυμάρι φρέσκο
  • ½ φλιτζάνι μαύρη σταφίδα
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Ο «μπαμπάς» του δικού μας μουσακά, γίνεται στην κατσαρόλα, εμπλουτίζεται με ρεβίθια και θυμίζει περισσότερο ένα πληθωρικό λαδερό.

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές με τα μπαχαρικά, τη δάφνη και το θυμάρι. Αλατίζετε.
Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Περίπου 2-3 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνετε τη σταφίδα και τα ρεβίθια. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina και Olivia Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, το κρεμμύδι και τις πιπεριές με τα μπαχαρικά, τη δάφνη και το θυμάρι. Αλατίζετε.

Βήμα 2

Ρίχνετε την ντομάτα και τον πελτέ, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βήμα 3

Περίπου 2-3 λεπτά πριν το τέλος, ρίχνετε τη σταφίδα και τα ρεβίθια. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina και Olivia Webb