loukanikokeftedes
clock icon
60'

Λουκανικοκεφτέδες με πλιγούρι και κόκκινη γιαουρτόκρεμα

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • Για τους κεφτέδες

  • 1 κιλό χωριάτικα λουκάνικα με πράσο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 170 γρ. πλιγούρι, βρασμένο, στραγγισμένο
  • 1 αυγό
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για τη γιαουρτόκρεμα

  • 2 κεφάλια παντζάρι βρασμένα (σε συσκευασία vacuum, στα μεγάλα σούπερ μάρκετ)
  • 10-12 φύλλα δυόσμο
  • 40 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας μουστάρδα Ντιζόν
  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αυτοί οι κεφτέδες από λουκάνικο και πλιγούρι είναι πολύ ιδιαίτερος μεζές για μπίρα και μαζί με τη σος γιαουρτιού γίνονται ακόμη πιο δροσεροί και γευστικοί.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράζουμε τα λουκάνικα με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη τους. Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πλιγούρι, το αυγό, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 5΄, βρέχοντάς τα κάθε τόσο με λίγο νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε για 30΄.

Γιαουρτόκρεμα: Βάζουμε στο μούλτι τα παντζάρια, τα φύλλα δυόσμου, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το μισό γιαούρτι. Πολτοποιούμε καλά μέχρι να λιώσουν τα παντζάρια. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με τη γιαουρτόκρεμα στο πλάι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M

Διαδικασία

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χαράζουμε τα λουκάνικα με ένα κοφτερό μαχαίρι και αφαιρούμε την εξωτερική μεμβράνη τους. Ρίχνουμε τη γέμιση σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πλιγούρι, το αυγό, το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βήμα 2

Ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας για 5΄, βρέχοντάς τα κάθε τόσο με λίγο νερό. Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ένα ελαφρώς λαδωμένο ταψί. Τα ψήνουμε για 30΄.

Βήμα 3

Γιαουρτόκρεμα: Βάζουμε στο μούλτι τα παντζάρια, τα φύλλα δυόσμου, το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα και το μισό γιαούρτι. Πολτοποιούμε καλά μέχρι να λιώσουν τα παντζάρια. Αδειάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο γιαούρτι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.

Βήμα 4

Σερβίρουμε τα κεφτεδάκια ζεστά με τη γιαουρτόκρεμα στο πλάι.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio M