MAYROMATIKA FASOLIA ME PANSETA KAI KAYTERH SALTSA
clock icon
1:35'

Μαυρομάτικα φασόλια με πανσέτα και καυτερή σάλτσα

Υλικά

  • 250γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 16 φέτες πανσέτα, σε μικρά κομμάτια
  • 3 πιπεριές τσίλι κόκκινες, χωρίς σπόρους, ψιλοκομμένες
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα φασκόμηλου, φρέσκα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 800γρ. ντομάτες ώριμες, ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
  • αλάτι, πιπέρι

Ένα ξεχωριστό και πολύ χορταστικό πιάτο με μαυρομάτικα φασόλια, πανσέτα και πικάντικη γεύση που τους πάει πολύ. Μην παραλείψετε να το συνοδεύσετε με ξεροψημένο, ζυμωτό ψωμί.

Βάζετε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα μουσκεύετε για 1-2 ώρες.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις πιπεριές τσίλι, τα κρεμμύδια, την πανσέτα, το φασκόμηλο και το σκόρδο και σοτάρετε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Μεταφέρετε το μίγμα σε πυρέξ και προσθέτετε τις ντομάτες, το ζωμό και τα φασόλια, αφού πρώτα τα στραγγίσετε. Σκεπάζετε το φαγητό και στο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
Κατόπιν ρίχνετε μέσα το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να “σταθούν” για 10-15 λεπτά. Σερβίρετε με ξεροψημένο ψωμί.
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb

Διαδικασία

Βήμα 1

Βάζετε τα φασόλια σε ένα μεγάλο μπολ με νερό και τα μουσκεύετε για 1-2 ώρες.

Βήμα 2

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτετε τις πιπεριές τσίλι, τα κρεμμύδια, την πανσέτα, το φασκόμηλο και το σκόρδο και σοτάρετε για 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.

Βήμα 3

Μεταφέρετε το μίγμα σε πυρέξ και προσθέτετε τις ντομάτες, το ζωμό και τα φασόλια, αφού πρώτα τα στραγγίσετε. Σκεπάζετε το φαγητό και στο φούρνο για 1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Βήμα 4

Κατόπιν ρίχνετε μέσα το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αφήνετε τα υλικά να “σταθούν” για 10-15 λεπτά. Σερβίρετε με ξεροψημένο ψωμί.

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος - Food Styling: Tina Webb