melitzana_psiti_anoigma
clock icon
45'

Μελιτζάνες ψητές στα κάρβουνα

Υλικά

    Μερίδες: 4

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες (μεγάλες)
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 20 ml παλαιωμένο ξίδι
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο (μικρή)
  • 6 φυλλαράκια δυόσμο
  • ½ κουτ. γλυκού σουμάκ
  • 12 λεπτές φέτες σαλάμι Λευκάδος
  • ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι
  • Για την κρέμα πιπεριάς

  • 3 πιπεριές Φλωρίνης
  • 100 γρ. ψίχα ψωμιού, μουσκεμένη
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 30 ml παλαιωμένο ξίδι
  • 4 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Σε αυτή τη συνταγή η μελιτζάνα πέφτει στα κάρβουνα, μαρινάρεται με ξίδι και συνοδεύεται με χειροποίητη σως πιπεριάς Φλωρίνης σε ένα άκρως γευστικό αποτέλεσμα.

Πλένουμε και τρυπάμε με ένα μαχαίρι τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στα κάρβουνα ολόκληρες με τη φλούδα για περίπου 15΄. Παράλληλα, ετοιμάζουμε την κρέμα πιπεριάς.

Κρέμα πιπεριάς: Ψήνουμε τις πιπεριές στη σχάρα για 6-7΄, τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μπολ σκεπασμένες με μεβράνη για να βγάλουμε με ευκολία τη φλούδα τους. Βάζουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά για την κρέμα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια αραιή κρέμα. Αφήνουμε την άκρη.

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις χοντροκόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και μαρινάρουμε τη μελιτζάνα με τα μπαχαρικά και το ξίδι σε ένα μπολ για 15΄. Σερβίρουμε τη μελιτζάνα με τις λεπτές φέτες σαλάμι και την κρέμα πιπεριάς.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Πλένουμε και τρυπάμε με ένα μαχαίρι τις μελιτζάνες. Τις ψήνουμε στα κάρβουνα ολόκληρες με τη φλούδα για περίπου 15΄. Παράλληλα, ετοιμάζουμε την κρέμα πιπεριάς.

Βήμα 2

Κρέμα πιπεριάς: Ψήνουμε τις πιπεριές στη σχάρα για 6-7΄, τις αφήνουμε να κρυώσουν σε μπολ σκεπασμένες με μεβράνη για να βγάλουμε με ευκολία τη φλούδα τους. Βάζουμε σε μπλέντερ όλα τα υλικά για την κρέμα και χτυπάμε μέχρι να γίνει μια αραιή κρέμα. Αφήνουμε την άκρη.

Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες και τις χοντροκόβουμε σε κύβους. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά και μαρινάρουμε τη μελιτζάνα με τα μπαχαρικά και το ξίδι σε ένα μπολ για 15΄. Σερβίρουμε τη μελιτζάνα με τις λεπτές φέτες σαλάμι και την κρέμα πιπεριάς.

Styling: Τζαννής Σιφναίος – Food Styling: Μάκης Γεωργιάδης – Φωτογραφίες: Studio LM