melintzana_anoigma
clock icon
50'

Μελιτζανοκεφτέδες με κασέρι και τυροκαφτερή

Υλικά

    Μερίδες: 4

    Για τους μελιτζανοκεφτέδες

  • 4 μελιτζάνες μεγάλες, φλάσκες
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης
  • 360 ml γάλα χλιαρό
  • 40 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50 γρ. βούτυρο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
  • 120 γρ. κασέρι παλαιωμένο, τριμμένο
  • 2 αυγά
  • ε.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι
  • Για την τυροκαυτερή

  • 150 γρ. κατίκι Δομοκού
  • 150 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, θρυμματισμένη
  • 100 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 1 φρέσκια καυτερή πιπερίτσα*
  • ½ πιπεριά κέρατο, κομμένη σε μικρά καρέ
  • ½ πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε μικρά καρέ
  • 1 κουτ. σούπας πάπρικα καυτερή, σε σκόνη
  • 50 ml πετιμέζι + λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι

Φτιάχνουμε κεφτέδες από μελιτζάνες και τις συνοδεύουμε με κασέρι και χειροποίητη τυροκαυτερή για ένα νόστιμο καλοκαιρινό μεζέ.

Τρυπάμε παντού τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι. Τις ψήνουμε μαζί με τις πιπεριές Φλωρίνης στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαυρίσουν.

Βάζουμε τις πιπεριές σε πλαστικό μπολάκι, τις κλείνουμε με το καπάκι μέχρι να ιδρώσουν και να κρυώσουν. Παίρνουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι, ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε για 30′  να κρυώσει ελαφρά.

Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές καλά στραγγισμένες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κασέρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά με 2 κουτ. σούπας νερό. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά μπαλάκια, τα περνάμε πρώτα από τα χτυπημένα αυγά και μετά από το αλεύρι.

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε για 3-4′ μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Τυροκαυτερή: Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τα τυριά και τα πολτοποιούμε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση, μέχρι να ενωθούν και να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο. Χτυπάμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και απαλό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την πιπερίτσα, την πάπρικα, το πετιμέζι και το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′, μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά.

Μεταφέρουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπερίτσες, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκησ Γεωργιάδησ - Φωτογραφίες: STUDIOM

Διαδικασία

Βήμα 1

Τρυπάμε παντού τις μελιτζάνες με ένα πιρούνι. Τις ψήνουμε μαζί με τις πιπεριές Φλωρίνης στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαυρίσουν.

Βήμα 2

Βάζουμε τις πιπεριές σε πλαστικό μπολάκι, τις κλείνουμε με το καπάκι μέχρι να ιδρώσουν και να κρυώσουν. Παίρνουμε τη σάρκα από τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι, ξεφλουδίζουμε τις πιπεριές και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι να βγάλουν τα υγρά τους.

Βήμα 3

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί. Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη μέχρι να δέσει η κρέμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι και την αφήνουμε για 30′  να κρυώσει ελαφρά.

Ρίχνουμε την κρέμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές καλά στραγγισμένες. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, το κασέρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βήμα 4

Σε ένα μπολάκι χτυπάμε τα αυγά με 2 κουτ. σούπας νερό. Βάζουμε σε ένα πιάτο το αλεύρι. Πλάθουμε το μείγμα σε στρογγυλά μπαλάκια, τα περνάμε πρώτα από τα χτυπημένα αυγά και μετά από το αλεύρι.

Βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε τα κεφτεδάκια. Τηγανίζουμε για 3-4′ μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.

Βήμα 5

Τυροκαυτερή: Βάζουμε στον κάδο του μπλέντερ τα τυριά και τα πολτοποιούμε σε μέτρια προς χαμηλή ένταση, μέχρι να ενωθούν και να πάρουμε ένα πηχτό μείγμα. Χωρίς να σταματήσουμε τη λειτουργία του μπλέντερ ρίχνουμε σταδιακά το ελαιόλαδο. Χτυπάμε συνεχώς μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και απαλό. Στη συνέχεια ρίχνουμε την πιπερίτσα, την πάπρικα, το πετιμέζι και το ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1′, μέχρι να ενωθούν πλήρως όλα τα υλικά.

Μεταφέρουμε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπερίτσες, δοκιμάζουμε και, αν χρειάζεται, αλατίζουμε και ανακατεύουμε. Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε για 1 ώρα στο ψυγείο πριν σερβίρουμε.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food Styling: Μάκησ Γεωργιάδησ - Φωτογραφίες: STUDIOM