Chicken fajitas
clock icon
1:10'

Μεξικάνικο κοτόπουλο με τορτίγιες

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 2 κουτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 3 στήθη κοτόπουλου, χωρίς πέτσα, κοµµένο σε µακριές λωρίδες
  • 4 µέτρια κρεµµύδια, σε λεπτές φέτες
  • 2 κόκκινες πιπεριές, κοµµένες στη µέση
  • 2 κίτρινες πιπεριές, κοµµένες στη µέση
  • 4 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • 2 πιπεριές τσίλι, χωρίς σπόρους, σε ροδέλες
  • 1 µεγάλη χούφτα κόλιανδρο φρέσκο
  • 1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
  • 1 κουτ. γλυκού κύµινο
  • χυµό και ξύσµα από 2 λάιµ
  • Για το γκουακαμόλε

  • 3 ώριµα αβοκάντο
  • 1 µικρό κρεµµύδι, ψιλοκοµµένο
  • χυµό από 2 λάιµ
  • 1 χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκοµµένο
  • Για το σερβίρισμα

  • 200 γρ. ντοµατίνια, κοµµένα στη µέση, ραντισµένα µε 1 κουτ. σούπας λευκό ξίδι
  • καυτερή σάλτσα της επιλογής σας
  • soured cream ή smetana
  • τριµµένο τυρί τσένταρ
  • τορτίγιες ζεστές

Tips

  • Soured cream ή αλλιώς ξινή κρέµα θα βρείτε σε µεγάλα σούπερ µάρκετ. Τη ρώσικη/πολωνική πυκνή κρέµα γάλακτος smetana θα τη βρείτε σε ρώσικα και πολωνικά παντοπωλεία.

Αυτό το τηγανητό κοτόπουλο με τις ψητές πιπεριές γίνεται ακόμη πιο απολαυστικό με τη συνοδεία της χειροποίητης μεξικάνικης σάλτσας γκουακαμόλε που του δίνει μια έξτρα δροσιά.

Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι, αλατίζουµε καλά τις λωρίδες του κοτόπουλου και τις τηγανίζουµε σε δυνατή φωτιά να πάρουν χρώµα από όλες τις µεριές. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο και στο ίδιο σκεύος ρίχνουµε το κρεµµύδι, αλάτι και 150 ml νερό. Βράζουµε για 15΄ ανακατεύοντας τακτικά µέχρι να εξατµιστεί όλο το νερό.

Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε λίγο επιπλέον λάδι αν χρειαστεί και σιγοµαγειρεύουµε για 30΄ ή µέχρι να µαλακώσουν καλά τα κρεµµύδια και να καραµελώσουν. Αν αρχίσουν να καίγονται, προσθέτουµε λίγο νερό.

Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το γκριλ του φούρνου στη µέγιστη θερµοκρασία και ψήνουµε τις πιπεριές µέχρι να µαυρίσει η φλούδα τους. Τις ρίχνουµε σε ένα µπολ και τις καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο για 10΄. Αφαιρούµε εύκολα και πετάµε τις φλούδες και κόβουµε τις πιπεριές σε λωρίδες πάχους 2 εκ.

Γκουακαμόλε: Κόβουµε στη µέση τα αβοκάντο και αφαιρούµε τους πυρήνες. Τα κόβουµε σε κοµµάτια σε ένα µπολ και τα πολτοποιούµε µε ένα πιρούνι, όχι εντελώς. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουµε καλά και ανακατεύουµε µε ένα πιρούνι, πολτοποιώντας το κι άλλο µέχρι να αποκτήσει µια σχετικά λεία υφή.

Μόλις καραµελώσουν τα κρεµµύδια ανακατεύουµε µέσα το σκόρδο, τις καυτερές πιπερίτσες, τους µίσχους κόλιανδρου ψιλοκοµµένους και το κοτόπουλο. Μαγειρεύουµε για 5΄ ανακατεύοντας συχνά µε µια σπάτουλα. Πασπαλίζουµε µε τα µπαχαρικά και το ξύσµα λάιµ, περιχύνουµε µε τον χυµό, µαγειρεύουµε για 1΄ και προσθέτουµε τις πιπεριές. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για 2΄ ανακατεύοντας απαλά.

Γαρνίρουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουµε µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά (ντοµατίνια, καυτερή σάλτσα, sour cream, τυρί και τορτίγιες) για να ετοιµάσει ο καθένας το δικό του πιάτο.

Απόδοση κειμένων: Δώρα Δημήτρουλα - Συνταγή: Adam Bush, Sarah Cook, Janine Ratcliffe

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα µεγάλο τηγάνι ζεσταίνουµε το λάδι, αλατίζουµε καλά τις λωρίδες του κοτόπουλου και τις τηγανίζουµε σε δυνατή φωτιά να πάρουν χρώµα από όλες τις µεριές. Τις βγάζουµε µε τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο. Χαµηλώνουµε τη φωτιά στο µέτριο και στο ίδιο σκεύος ρίχνουµε το κρεµµύδι, αλάτι και 150 ml νερό. Βράζουµε για 15΄ ανακατεύοντας τακτικά µέχρι να εξατµιστεί όλο το νερό.

Βήμα 2

Χαµηλώνουµε τη φωτιά, προσθέτουµε λίγο επιπλέον λάδι αν χρειαστεί και σιγοµαγειρεύουµε για 30΄ ή µέχρι να µαλακώσουν καλά τα κρεµµύδια και να καραµελώσουν. Αν αρχίσουν να καίγονται, προσθέτουµε λίγο νερό.

Βήμα 3

Στο µεταξύ, ζεσταίνουµε το γκριλ του φούρνου στη µέγιστη θερµοκρασία και ψήνουµε τις πιπεριές µέχρι να µαυρίσει η φλούδα τους. Τις ρίχνουµε σε ένα µπολ και τις καλύπτουµε µε αλουµινόχαρτο για 10΄. Αφαιρούµε εύκολα και πετάµε τις φλούδες και κόβουµε τις πιπεριές σε λωρίδες πάχους 2 εκ.

Βήμα 4

Γκουακαμόλε: Κόβουµε στη µέση τα αβοκάντο και αφαιρούµε τους πυρήνες. Τα κόβουµε σε κοµµάτια σε ένα µπολ και τα πολτοποιούµε µε ένα πιρούνι, όχι εντελώς. Προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά, αλατίζουµε καλά και ανακατεύουµε µε ένα πιρούνι, πολτοποιώντας το κι άλλο µέχρι να αποκτήσει µια σχετικά λεία υφή.

Βήμα 5

Μόλις καραµελώσουν τα κρεµµύδια ανακατεύουµε µέσα το σκόρδο, τις καυτερές πιπερίτσες, τους µίσχους κόλιανδρου ψιλοκοµµένους και το κοτόπουλο. Μαγειρεύουµε για 5΄ ανακατεύοντας συχνά µε µια σπάτουλα. Πασπαλίζουµε µε τα µπαχαρικά και το ξύσµα λάιµ, περιχύνουµε µε τον χυµό, µαγειρεύουµε για 1΄ και προσθέτουµε τις πιπεριές. Συνεχίζουµε το µαγείρεµα για 2΄ ανακατεύοντας απαλά.

Βήμα 6

Γαρνίρουµε µε τα φύλλα κόλιανδρου και σερβίρουµε µαζί µε τα υπόλοιπα υλικά (ντοµατίνια, καυτερή σάλτσα, sour cream, τυρί και τορτίγιες) για να ετοιµάσει ο καθένας το δικό του πιάτο.

Βήμα 7

Απόδοση κειμένων: Δώρα Δημήτρουλα - Συνταγή: Adam Bush, Sarah Cook, Janine Ratcliffe