mosxari_rolo_pilino
clock icon
3:0'

Μοσχάρι ρολό στο πήλινο με δαμάσκηνα και μπράντι

Υλικά

  • Μερίδες: 8
  • 1,8-2 κιλά μοσχάρι κόντρα ή σπαλομίτα
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας χρένο, σκόνη
  • 15 αποξηραμένα δαμάσκηνα, χωρίς το κουκούτσι
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καρότο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 κλωνάρι δενδρολίβανο
  • 2 κόκκους μπαχάρι
  • 200 ml μπράντι
  • 700 ml ζωμό βοδινού
  • σπάγκο μαγειρικής
  • αλάτι αφρίνα, μαύρο πιπέρι

Αυτή η συνταγή για μοσχάρι, που σερβίρεται κομμένο σε φέτες, είναι μια πολύ καλή ιδέα για κυρίως πιάτο αν έχετε σκοπό να ετοιμάσετε έναν εορταστικό μπουφέ.

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ανοίξει ένα ενιαίο κομμάτι ρολό. Ανοίγουμε στον πάγκο της κουζίνας μας το κρέας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χρένο και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα βάζουμε στη μία πλευρά τα δαμάσκηνα (κρατάμε 3 για τη γάστρα) και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με τον σπάγκο σε 6-7 μεριές για να μη μας ανοίξει.

Σε μεγάλη κατσαρόλα-γάστρα που μπαίνει και στον φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, όλα ψιλοκομμένα, και προσθέτουμε το ρολό να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το μπαχάρι, το μπράντι και, τέλος, τον ζωμό. Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2,5 ώρες.

Ανά 30΄ βρέχουμε το ρολό με τα ζουμιά του. Βγάζουμε το ρολό από τη γάστρα και σε μπλέντερ χτυπάμε τα υγρά του με τα λαχανικά και τα 3 δαμάσκηνα που είχαμε κρατήσει μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα. Αν χρειάζεται, τη «δένουμε» σε ένα κατσαρολάκι. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να ανοίξει ένα ενιαίο κομμάτι ρολό. Ανοίγουμε στον πάγκο της κουζίνας μας το κρέας και το ραντίζουμε με ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, χρένο και τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια. Έπειτα βάζουμε στη μία πλευρά τα δαμάσκηνα (κρατάμε 3 για τη γάστρα) και τυλίγουμε σε ρολό. Δένουμε με τον σπάγκο σε 6-7 μεριές για να μη μας ανοίξει.

Βήμα 2

Σε μεγάλη κατσαρόλα-γάστρα που μπαίνει και στον φούρνο, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, όλα ψιλοκομμένα, και προσθέτουμε το ρολό να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τη δάφνη, το δενδρολίβανο, το μπαχάρι, το μπράντι και, τέλος, τον ζωμό. Βάζουμε το καπάκι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 2,5 ώρες.

Βήμα 3

Ανά 30΄ βρέχουμε το ρολό με τα ζουμιά του. Βγάζουμε το ρολό από τη γάστρα και σε μπλέντερ χτυπάμε τα υγρά του με τα λαχανικά και τα 3 δαμάσκηνα που είχαμε κρατήσει μέχρι να έχουμε μια λεία σάλτσα. Αν χρειάζεται, τη «δένουμε» σε ένα κατσαρολάκι. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και σερβίρουμε με τη σάλτσα και λίγο επιπλέον ελαιόλαδο.

Styling: Τζαννής Σιφναίος - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM