Frikase_magoula_anoigma
clock icon
5:40'

Μοσχαρίσια μάγουλα φρικασέ, με σέσκουλα και σέλερι

Υλικά

  • Μερίδες: 6
  • 6 μερίδες μάγουλα μοσχαρίσια (περίπου 1.500 γρ.)
  • 100 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 140 ml λευκό ξηρό κρασί
  • ζεστό νερό ή ζωμό, 1 λίτρο και όσο επιπλέον χρειαστεί
  • 1 κιλό σέλερι, πλυμένο και χοντροκομμένο (φύλλα και μίσχους)
  • 3 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 3 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 1 κιλό σέσκουλα, χοντροκομμένα
  • 1-2 λεμόνια, τον χυμό τους
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Τα μοσχαρίσια μάγουλα γίνονται νοστιμότατο φρικασέ, ένα χειμωνιάτικο πιάτο που ταιριάζει στα Κυριακάτικα και στα γιορτινά τραπέζια.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σε μέτρια-δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μάγουλα από όλες τις πλευρές, πολύ προσεκτικά ώστε να μην «καεί» το λάδι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 600 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε το κρέας, σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι για περίπου 3 ώρες.

Όσο μαγειρεύεται το κρέας φροντίζουμε να συμπληρώνουμε με νερό ζεστό. Μόλις το κρέας αρχίζει να μαλακώνει, ζεματάμε σε άφθονο καυτό νερό το σέλερι για 10΄ και κατόπιν το στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια και το πράσο για 5΄.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας όλα τα λαχανικά, τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι, 300-400 ml νερό ή ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40΄ περίπου, χωρίς να ανακατεύουμε και συμπληρώνοντας όσο επιπλέον νερό χρειάζεται. Το φρικασέ πρέπει να μείνει με τα ζουμάκια του.

Σερβίρουμε το φρικασέ ζεστό με μπόλικο πιπέρι και όσο λεμόνι θέλουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και σε μέτρια-δυνατή φωτιά ροδίζουμε τα μάγουλα από όλες τις πλευρές, πολύ προσεκτικά ώστε να μην «καεί» το λάδι. Προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε 600 γρ. ζεστό νερό ή ζωμό και μαγειρεύουμε το κρέας, σε χαμηλή φωτιά, με κλειστό καπάκι για περίπου 3 ώρες.

Βήμα 2

Όσο μαγειρεύεται το κρέας φροντίζουμε να συμπληρώνουμε με νερό ζεστό. Μόλις το κρέας αρχίζει να μαλακώνει, ζεματάμε σε άφθονο καυτό νερό το σέλερι για 10΄ και κατόπιν το στραγγίζουμε. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια και το πράσο για 5΄.

Βήμα 3

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας όλα τα λαχανικά, τα χόρτα, αλάτι, πιπέρι, 300-400 ml νερό ή ζωμό, αλάτι, πιπέρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 40΄ περίπου, χωρίς να ανακατεύουμε και συμπληρώνοντας όσο επιπλέον νερό χρειάζεται. Το φρικασέ πρέπει να μείνει με τα ζουμάκια του.

Βήμα 4

Σερβίρουμε το φρικασέ ζεστό με μπόλικο πιπέρι και όσο λεμόνι θέλουμε.

Φωτογραφία: Εύα Μονοχάρη