mosxarisio-sykwti-pantzaria-anoigma-neo
clock icon
60'

Μοσχαρίσιο συκώτι με ψητά παντζάρια και πετιμέζι

Υλικά

  • Μερίδες: 4
  • 500 γρ. μοσχαρίσιο συκώτι, σε φέτες 3-4 εκ.
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 50 ml μηλόξιδο
  • 4 παντζάρια μέτρια
  • 40 ml πετιμέζι
  • 1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  • 2 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
  • 80 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • ½ σκελίδα σκόρδο, λιωμένη σε λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι, μαύρο πιπέρι

Αυτό το μοσχαρίσιο συκώτι αποκτά ιδιαίτερη γλύκα τόσο από τα ψητά παντζάρια που το συνοδεύουν, όσο και από το πετιμέζι με το οποίο ψήνονται. Ένας πρωτότυπος συνδυασμός που αξίζει μια δοκιμή για να σας πείσει.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις φέτες συκώτι μαζί με το κρασί και το μηλόξιδο και μαρινάρουμε για 30΄.

Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο τα παντζάρια με λίγο αλάτι, λίγο πετιμέζι και το κύμινο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35΄-40΄.

Σουρώνουμε το συκώτι από τη μαρινάδα και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα σχαροτήγανο (ή στη σχάρα), το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε πάπρικα και ψήνουμε για 5΄-6΄. Αφήνουμε στην άκρη για 4΄-5΄ να ξεκουραστεί.

Κόβουμε τα παντζάρια κυδωνάτα και προσθέτουμε λίγο σκορδόλαδο και πετιμέζι. Σερβίρουμε τα παντζάρια με το συκώτι και ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τις φέτες συκώτι μαζί με το κρασί και το μηλόξιδο και μαρινάρουμε για 30΄.

Βήμα 2

Τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο τα παντζάρια με λίγο αλάτι, λίγο πετιμέζι και το κύμινο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35΄-40΄.

Βήμα 3

Σουρώνουμε το συκώτι από τη μαρινάδα και το βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Σε ένα σχαροτήγανο (ή στη σχάρα), το αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε πάπρικα και ψήνουμε για 5΄-6΄. Αφήνουμε στην άκρη για 4΄-5΄ να ξεκουραστεί.

Βήμα 4

Κόβουμε τα παντζάρια κυδωνάτα και προσθέτουμε λίγο σκορδόλαδο και πετιμέζι. Σερβίρουμε τα παντζάρια με το συκώτι και ραντίζουμε με επιπλέον ελαιόλαδο.

Styling: Κατερίνα Λυκουρέση - Food styling: Μάκης Γεωργιάδης - Φωτογραφία: Studio LM